Naslovna » Izlasci » Film » Lične povesti i pripovesti

Lične povesti i pripovesti

Filmski mozaik o nepoznatim junacima istorije „Lične povesti i pripovesti“ biće predstavljen u Velikoj sali SKC-a (Kralja Milana 48), 7. februara od 19.00.

Autori projekta Zoran Erić i Stevan Vuković iz Centra za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti premijerno će predstaviti rezultate filmske radionice realizovane u okviru istraživačkog projekta „Od dionizijskog socijalizma do predatorskog kapitalizma“.

Učesnici filmske radionice su kroz timski rad i stalne preispitivačke razgovore, pod stručnim nadzorom mentora Želimira Žilnika, istraživali kulturne tokove u Srbiji i Jugoslaviji prethodnih pedeset godina. Tokom radionice osmislili su svoje filmske priče, da bi se od njih oformio svojevrsni mozaik ličnih tumačenja istorijskih narativa. Cilj projekta je bio da se kroz praktičan rad razvije aktivan kritički stav spram načina na koji se istorija piše, i da se sa tim stavom pristupi kreativnom procesu u medijimu filma, odnosno umetničkog videa. Kao njegov rezultat ostvareno je pet kratkometražnih filmova koji su transformacije lokalnih društvenih struktura prikazali u vizuri svojih protagonista, nepoznatih junaka istorije, kroz male lične priče prepletene sa arhivskim materijalima. (danubeogradu.rs)

Program

Romana Vujasinović i Nemanja Babić: Lopata je mala (24’20“)
Ivan Tasić: Kako sam ostao bez krila (23’23’’)
Ivana Todorović: Makiš City (15′)
Marija Đorđević: Konac, igla, mastilo (8’18’’)
Aleksandra Spasov i Marko Pavlović: Taština svojine (40′)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.