Naslovna » Izlasci » Izložbe » Oružje i vojna oprema iz Zbirke Istorijskog muzeja Srbije

Oružje i vojna oprema iz Zbirke Istorijskog muzeja Srbije

Od 20. februara (19.00) do 31. marta u Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića 11) biće otvorena izložba „Kad oružje utihne… Oružje i vojna oprema iz Zbirke Istorijskog muzeja Srbije“. Svake subote od 12.00 autor izložbe, viši kustos Boško Ljubojević, zainteresovane posetioce stučno će voditi kroz postavku.

Posle uvodne reči dr Ane Stolić, direktorke Istorijskog muzeja Srbije, izložbu će otvoriti gospodin Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva, a tom prilikom biće obeležen i dan Muzeja.

Na izložbi je prezentovano više od 270 originalnih eksponata iz perioda od 18. do kraja 20. veka (jatagani, sablje, bajoneti, puške, revolveri, pištolji, mitraljezi i dr.), koji adekvatno reprezentuju sav diverzitet ručnog hladnog i vatrenog naoružanja ovih prostora, a klasifikovani su u tri velike grupe: oružje zanatske izrade, vojna oprema i oružni pribor i oružje fabričke izrade.

Izloženo oružje predstavlja izuzetan kulturno-istorijski izvor, budući da je dragoceni materijal za proučavanje prethodna tri veka srpske ratne prošlosti, ali i svedočanstvo o socioekonomskom razvoju srpskog naroda. U estetskom pogledu izdvaja se kolekcija jatagana i orijentalnih sablji, koje, kao i puške i pištolji kremenjači, plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako ne samo raritetne primerke naoružanja već i svojevrsna dela primenjene umetnosti.

Takođe, putem kataloga „Zbirka oružja i vojne opreme u Istorijskom muzeju Srbije“, ova kolekcija će postati dostupna istraživačima, ljubiteljima nacionalne istorije i naoružanja, kao i ostalim zainteresovanima. Reprezentativna publikacija na više od 250 strana, brojnim fotografijama i opisima naoružanja, detaljno prikazuje jednu od najznačajnijih zbirki u Istorijskom muzeju Srbije. (danubeogradu.rs)

Kad oružje utihne (opširniji tekst sa fotografijama)

loading...