Naslovna » Izlasci » Festivali » Otvoren je jubilarni 40. FEST

Otvoren je jubilarni 40. FEST

Pred prepunom salom Sava centra posle retrospektivnog filma o istoriji FEST-a i defilea bivših i sadašnjih selektora, organizatora, direktora i drugih zaslužnih funkcionera Festivala, čuveni holivudski glumac i reditelj Piter Bogdanovič i češki oskarovac, reditelj Jirži Mencl, proglasili su jubilarni 40. FEST otvorenim.

Mencl je izjavio da mu je izuzetna čast što učestvuje u tako bitnom jubileju. Bogdanovič se zahvalio na srdačnom prijemu na koji je naišao u Beogradu i istakao da bi njegov otac, inače čuveni srpski slikar, bio ponosan na njega zbog priznanja koja je dobio u svojoj matičnoj zemlji. U subotu, 25. februara u 20.00, u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11), Piteru Bogdanoviču biće uručeno najveće priznanje Kinoteke – Zlatni pečat.

Svečanom otvaranju je prisustvovao i Pokrovitelj 40. FEST-a, Predsednik Republike Srbije Boris Tadić koga je publika pozdravila aplauzom.

Prvi film na FEST-u je tradicionalno, aktuelni kanski pobednik. Ove godine to je film „Drvo života“ Terensa Malika u kojem glavne uloge tumače Bred Pit, Šon Pen i Džesika Častejn. Premijeri je prisustvovao i kompozitor Arsenije Jovanović koji je jedan od autora muzike za ovaj Malikov film. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.