Naslovna » Izlasci » Film » Bioskopski repertoari » Palazzo Italia – filmovi u februaru 2012.

Palazzo Italia – filmovi u februaru 2012.

U Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56) tokom februara biće prikazani italijanski filmovi iz nekoliko različitih ciklusa, ali i dva u okviru Festa („Ovo mora da je to mesto“ i „Imamo papu“).

U okviru ciklusa „Susret sa filmovima braće Tavijani“ biće prikazan film „Haos“ (2.februar, 17.00), uz napomenu da je ovaj termin rezervisan za učenike italijanskog jezika u beogradskim gimnazijama.

Nekoliko dana kasnije, 6. februara od 20.00, publika će moći da vidi film „Legenda o pijanisti na okeanu„, koji je režirao Đuzepe Tornatore. Na osnovu pozorišnog monologa „Novecento“ Alesandra Barika, 1998. snimljena je fantastika o napuštenom detetu koje je slučajno otkriveno na prekookeanskom brodu. Ložač sa broda počinje da vodi brigu o njemu dajući mu ime Deni Budman T. D. Lemon a kada usvojeni otac umre, Deni ostaje na brodu gde će provesti ostatak života svirajući klavir za putnike i nikada neće kročiti na kopno. Tornatore u svom prvom filmu na engleskom jeziku sa internacionalnom ekipom glumaca u kojoj se ističe Tim Rot u ulozi protagoniste, tumači tekst Alesandra Barika ne iskrivljujući mu smisao i obogaćujući ga briljantnim rešenjima i retko sugestivnim slikama. Poetična i sentimentalna priča istaknuta je muzikom Enija Morikonea.

Po romanu Alesandra Barika snimljen je i film „Svila“ koji je na programu 9. februara od 20.00. Reditelj je Fransoa Žirar, a uloge tumače Majkl Pit, Alfred Molina, Kira Najtli. Mladi Francuz (u drugoj polovini devetnaestog veka) namerava da otvori fabriku svile u svom selu. Odlazi stoga u Japan da bi pronašao određenu vrstu svile. Ovo traganje će ga dovesti do toga da se zaljubi i da zaboravi ženu koja je ostala u Francuskoj. Dakle, ljubavna priča na prvom mestu ali i priča o otkrivanju jednog novog sveta još zatvorenog prema Zapadu, punog čari i misterije…

U okviru ciklusa „Neispričana priča o risorđimentu“ (treći susret), 13. februara od 20.00, biće organizovana projekcija filma „Senso„.
Lukino Viskonti režirao je dramu po istoimenoj noveli Kamila Boita, čija se radnja događa oko 1866. u Venetu, pod okupacijom Austrijanaca, u kojem se mnogi italijanski patrioti bore za nezavisnost i prisajedinjenje njihove oblasti Italije. Uloge tumače Alida Vali, Farli Grejndžer, Masimo Džiroti, Rina Moreli.

Ulaz na sve projekcije je besplatan. (danubeogradu.rs)