Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Prvi Sajam zelene gradnje

Prvi Sajam zelene gradnje

Prvi regionalni sajam i konferencija zelene gradnje biće održan od 23. do 25. februara u Belekspo centru (Španskih boraca 74a) u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije.

Kako je najavljeno, skup, na kome će biti predstavljeni najnoviji trendovi u zelenoj gradnji u svetu, otvoriće ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić. Dulić, čije ministarstvo podržava manifestaciju, uputio je pismo organizatorima, u kojem ističe da su „sajam i konferencija zelene gradnje idealna prilika za edukaciju, razmenu znanja i iskustva po pitanju projektovanja i izgradnje zelenih zgrada radi zaštite i unapređenja životnog prostora“.

Po njegovim rečima, zelena gradnja predstavlja efikasan način proizvodnje i korišćenja materijala i energije u sektoru zgradarstva, koji ima manje štetnog uticaja na okolinu, a istovremeno obezbeđuje potpuni komfor življenja.

Zelena gradnja pored ostalog podrazumeva vrhunsko projektovanje i izvodjenje radova, minimalan uticaj na okolinu gradilišta, upotrebu prirodnih i materijala sa što je moguće manje štetnih supstanci i racionalno korišćenje prirodnih resursa. Zelena gradnja doprinosi smanjenju 40 odsto potrošnje vode, 33 odsto smanjuje emisiju ugljen-dioksida, za 70 odsto umanjuje količine otpada i do 50 odsto smanjuje potrošnju električne energije. (Zelena Srbija)