Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Izložbe » Radovi Radenka Milaka

Radovi Radenka Milaka

Od 21. februara (19.00) do 19. marta u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) biće otvorena izložba „A šta ste još vidjeli? – Nisam mogao vidjeti sve!“ Radenka Milaka.

Ono što je Kapina fotografija pogibije španskog republikanca bila za Španski građanski rat, a slika egzekucije vietkongovca koju je u Sajgonu 1968. snimio Edi Adams za rat u Vijetnamu – jedna fotografija Rona Haviva iz Bijeljine 1992. postala je za medijski prikaz rata u Jugoslaviji devedesetih. Na njoj je pokazano kako jedan „Arkanov borac“ šutira ženu koja uz druge bespomoćne civile leži na pločniku. Možda je bilo i brutalnijih snimaka ratnog nasilja u Bosni, ali ovaj se nekako izdvojio kao posebno amblematičan i simboličan. Zapravo, on na neki način pokazuje i oličava ono što bi se moglo okarakterisati kao „moć slike“ i njene medijske cirkulacije.

Dvadeset godina posle fotografisanog događaja, banjalučki slikar Radenko Milak vraća se ovom traumatičnom prizoru i otpočinje seriju slikanih kopija Havivove fotografije kakvih je do sada načinio preko dvadeset. Zadajući sebi naizgled apsurdan umetnički zadatak, Milak preispituje kako medijsku spektakularizaciju rata i nasilja, tako i sopstveni osećaj odvratnosti prema fotografisanom događaju i izraz saosećanja sa žrtvama. Svojim „slikarskim egzorcizmom“ Milak pretvara tehnički reprodukovanu sliku, u niz jedinstvenih manuelnih slika i tako jedan medijski prizor preobražava u intimni format „građanskog slikarstva“. Milakove naslikane kopije međusobno se razlikuju budući da su rezultat manuelnog rada i da zavise od stanja u kome se slikar nalazi, a ne samo od „unutarnjeg“ karaktera same slike. Slikanje je materijalni, telesni čin koji uključuje trajanje i stalnu uključenost u svaki detalj koji na fotografiji može biti stvar koincidencije. Slikarski znak ne pruža samo informaciju o naslikanom događaju već je uvek i samorefleksivan, i bavi se odnosom između nekog događaja i „telesnog“ doživljaja tog događaja.

Izložbu će otvoriti Ivan Čolović, antropolog, osnivač i urednik Biblioteke XX vek i autor velikog broja eseja i knjiga među kojima su Bordel ratnika i Balkan: teror kulture.

U okviru najavljene saradnje MSU i muzeja Ars Aevi u Sarajevu, ovom izložbom beogradski muzej započinje rad na pripremi sarajevske kolekcije i započinje obeležavanje dvadeset godina od početka rata u Bosni i Hercegovini. Ars Aevi je projekat za stvaranje regionalnog centra i muzeja savremene svetske umetnosti u Sarajevu. Zbirka Ars Aevi se sastoji od više od 160 radova renomiranih umetnika iz svih krajeva sveta, kao rezultat saradnje međunarodne mreže muzeja savremenih umetnosti, fondacija, centara i galerija u Italiji, Sloveniji, Austriji, Turskoj i Bosni i Hercegovini. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.