Naslovna » Izlasci » Izložbe » Ragnar Akselson: Island – između vatre i leda, fotografije

Ragnar Akselson: Island – između vatre i leda, fotografije

Od 21. februara (18.00) do 4. marta, u Galeriji Artget (Trg Republike 5/I) biće otvorena izložba fotografija Ragnara Akselsona, kao deo programa filmskog festivala Nordijska panorama 2012, u organizaciji Fondacije Balkankult i Kulturnog centra Beograda.

Izložba „Island, između vatre i leda“ autorov je fotografski esej o rodnom Islandu, u kojem se smenjuju dramatično različiti predeli i prizori života okovani ledom i prave erupcije prirode. Raksova izložba je i nastavak filmskog festivala Nordijska panorama 2012, na kome se u Dvorani KCB prikazuje dokumentarni film „Poslednji dani Arktika“ o ovom autoru koji snima ljude, uglavnom farmere, ribolovce i lovce, suočene sa teškim uslovima života u udaljenim predelima na Grenlandu.

Knjiga Ragnara Akselsona „Portreti sa severa“ iz 2005. predstavlja zbirku crno-belih fotografija o životu koji postepeno iščezava sa Islanda, Farskih ostrva i Grenlanda. Nastale su u periodu od 15 godina. Njegovu najnoviju knjigu „Poslednji dani Arktika“ (2010) kritičari su pozitivno ocenili, a mnoge fotografije našle su se u časopisu „New York Times“, kao i na nedavnim izložbama na Islandu i u Irskoj. Ovo delo proglašeno je za „Knjigu godine“ u oblasti fotografije, a londonski „Times“ njegovim fotografijama daje epitete „izvanredne“, „prelepe“ i „poslastica za oči, um i dušu“.

Ova zbirka fotografija predstavlja jedinstven prikaz svakodnevnog života i kulture nekih od najudaljenijih naroda na svetu, kao polako gašenje njihovog načina života. (danubeogradu.rs)

[box_light]Ragnar Akselson (Ragnar Axelsson), koji se potpisuje kao Raks, rođen je 1958. na Islandu. Još od 1976.godine radi kao fotograf za najveće islandske novine Morgunblaðið. Ragnarove fotografije sa Islanda, Farskih ostrva, Grenlanda, Indonezije, Skandinavije i Sibira prenele su mnoge agencije i časopisi. Kao dokumentarni fotograf dobio je mnoga priznanja. Njegove fotografije i slikovni eseji objavljivani su u časopisima Life, National Geographic, Le Figaro, Stern, La Vanguardia, Time i mnogim drugim.[/box_light]

Ragnar 02Ragnar 03

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.