Naslovna » Izlasci » Film » Slobodna zona Junior: David želi da leti

Slobodna zona Junior: David želi da leti

U okviru Juniorske selekcije programa „Slobodna zona u Rexu“ u četvrtak, 23. februara od 20.00, u Jevrejskoj 16 biće prikazan film „David želi da leti“ austrijskog reditelja Davida Sivekinga. Cena ulaznice je 100 dinara.

Ovo delo predstavlja upliv u svet transcedentalne meditacije. Kroz upoznavanje sa Dejvidom Linčom, mladi reditelj Siveking počinje sa neočekivanim istraživanjem tajne koja se krije iza fantastične kreativnosti ovog genijalnog reditelja. Sastanak između Davida i Dejvida održava se na radionici u SAD u proleće 2006, odakle zajedno kreću na fantastično filmsko putovanje. Dok Linč drži govor o izvorima kreativnosti, David se pita da li bi transcedentalna meditacija mogla da stoji iza Linčevih mračnih, nedokučivih filmova?

Iako se lokacija radionice – Mahariši Univezitet Otkrovenja u Ajovi – mladom filmskom stvaraocu iz Berlina Davidu čini pomalo neobična, istovremeno je i misteriozna i fascinantna. Mahariši? Da li je to onaj legendarni guru iz šezdesetih godina prošlog veka – idejni vođa hipi pokreta, spasilac zapadnog sveta i spiritualni vođa Bitlsa? Počinje potpuno novo podglavlje u životu Davida Sivekinga. Ferfild u Ajovi predstavlja novi svet u kome sve deluje moguće – čak i letenje, bez pomoći bilo kakvih naprava!

Mahariši Maheš Jogi, osnivač transcendentalne meditacije, obećao je kreativnost, zdravlje, profesionalni uspeh, mir u svetu i ništa manje od „raja na Zemlji“. David Siveking odlučuje da prihvati savet velikog Dejvida Linča i sam počinje da praktikuje transcendentalnu meditaciju. Svi, pa čak i majstori filma počinju neiskusni.

Osnovani i podržani iz donacija, Mahariši i njegovi pratioci izgradili su jedinstvenu globalnu kompaniju sa glavnim štabom u Holandiji; svetski centar mira u Indiji, tajnu „TM svetsku skupštinu“ u švajcarskim Alpima; preko dvadeset „Nepobedivih Univerziteta“, a takođe postoje i opskurni ograđeni kampovi posvećeni „letenju uz pomoć joge“. Po drugi put, David Siveking otkriva potpuno novi svet.

Što dublje mladi autor istražuje, to više odstupanja izlazi na površinu. Odjednom, TM otpadnici počinju da ga kontaktiraju i tvrde da ih je Maharaši upropastio – finansijski, kao i psihički. Da li David treba da im veruje? Da li je transcendentalna meditacija samo mašina za novac, kako kritičari kažu? Kroz odiseju koja sledi, David Siveking nikada ne gubi istančan smisao za humor koji daje iznenađujuću snagu, eleganciju i šarm filmu.

U okviru programa „Slobodna zona u Rexu“ koji će se realizovati do juna ove godine predstavljamo dva dokumentarna angažovana filma mesečno. Jedan film prikazuje se po odabiru selektora Slobodne zone, dok drugi film predstavlja odabir Juniora selektora – tima sačinjenog od polaznika kampa Slobodna zona Junior. (danubeogradu.rs)

loading...