Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Šopenijada 2012

Šopenijada 2012

Stručna, kulturno-obrazovna manifestacija, Šopenijada 2012, biće održana 28. i 29. februara u Svečanoj sali MŠ „Stanković“ (Kneza Miloša 1a).

U saradnji sa poljskom ambasadom po treći put će biti održan muzički događaj koji slavi jednog od najvećih kompozitora svih vremena – Frederika Šopena. Cilj je da se okupe učenici nižih i srednjih muzičkih škola i studenti muzike – čije je prvenstveno opredeljenje pijanističko-pedagoška praksa – kao i njihovi profesori, stručna muzička javnost, gosti iz struke, amateri – ljubitelji klavirske muzike i muzičke umetnosti uopšte. Slogan je „Šopen kao inspiracija“.

Klavirski resital Vladimira Miloševića predstavlja kulminaciju “Šopenijade”. Mogućnost da mladi talenti uživo čuju i dožive Šopenovu muziku u izvođenju vrsnog pijaniste, posebnog senzibiliteta po čemu je poznat muzičkoj javnosti kako u našoj zemlji tako i u Evropi i šire, predstavlja nadgradnju edukativnoj osnovi, što je jedan od ciljeva manifestacije.

Pored radionica i master klasova, biće održano stručno multimedijalno predavanje na temu „Šopen kao inspiracija u savremenoj muzici“ – predavač je muzikolog Tatjana Vojnov, profesor i predsednica Muzičke omladine Beograda. Svečano otvaranje je 28. februara od 16.00, posle koga sledi revija Šopenove muzike. Drugag dana program počinje od 14.00. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.