Naslovna » BG servis » Trg Slavija iduće godine dobiće nov izgled

Trg Slavija iduće godine dobiće nov izgled

Trg Slavija trebalo bi da iduće godine dobije potpuno nov izgled, rekao je gradski arhitekta Dejan Vasović. Pored unapređenja saobraćaja, trg će ulepšati i fontana koja bi trebalo da se postavi u središnjem delu.

– Slavija je već decenijama neuređena, čekajući neko bolje sutra. Grad Beograd je rešio da se uhvati u koštac sa ovim problemom. Reč je o saobraćajnom unapređenju Trga Slavija, koje podrazumeva i uređenje samog trga, za koje će biti raspisan ahritektonski konkurs – kaže Vasović.

Po njegovim rečima, na ovaj način će se povećati i protočnost vozila na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u gradu, a unapređenja saobraćaja na Slaviji ne može biti bez izgradnje pešačkih prolaza.

– Podzemnim pešačkim prolazima izbeći ćemo ukrštanje pešačkog i drumskog saobraćaja. Kao u velikim svetskim graovima, planirana je fontana u središtu trga, odakle će se spomenik našem velikanu Dimitriju Tucoviću najverovatnije izmestiti na zelenu površinu u blizini Narodne banke. I ova lokacija će biti predmet konkursa – naglašava Vasović.

On dodaje i da grad očekuje da dobije predloge odgovarajućeg mobilijara, opreme i eventualno umetničkih instalacija koje bi tu mogle da budu postavljene. Cilj je, zaključuje gradski arhitekta, da Slavija dobije svetski izgled, jer je jedan od najznačajnijih trgova u Beogradu. Konkurs bi trebalo da bude raspisan u drugoj polovini godine. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.