Naslovna » BG servis » Vanredno stanje – pregled vesti za 13. februar

Vanredno stanje – pregled vesti za 13. februar

Ulice su prohodne, saobraćaj se odvija bez zastoja, a sva vozila JKP „Beograd-put“ tokom dana su na gradskim ulicama – 84 velika kamiona, 21 je na regionalnim putevima, kao i 36 multikar vozila.

Sneg i dalje pada, ali su ulice prvog prioriteta čiste i prohodne. Ova služba pokušava da „proširi“ saobraćajnice, jer prevelika količina snega fizički nema gde da stane. Ekipe „Beograd-puta“ čiste i prostore oko vrtića, toplana, domova zdravlja… Ovih dana primećen je nešto veći broj napuštenih vozila na putu, zbog čega je potrebna intervencija „Parking servisa“, što sve zajedno može da uspori proces čišćenja ulica.

Darko Glavaš iz „Čvorišta“ kazao je da je na ulicama 2.050 radnika komunalnih preduzeća, tu je 100 vojnika Vojske Srbije, 170 volontera gradskih opština i 190 volontera Crvenog krsta. Uz njih je i 800 zadrugara i oko 200 mašina. Danas će ovi radnici raditi na proširenju stajališta, čišćenju trotoara i pravcima prema udaljenijim opštinama.

Upozorenje lekara
Lekari pozivaju građane naročito starije osobe, srčane i hronične bolesnike da zbog izuzetno niskih temperatura, ukoliko ne moraju, ostanu kod kuće. Prilikom izlaska treba se čuvati od padova na poledici, kao i od mogućih ledenica koje vise s krovova.

Pomoć komunalaca
Komunalna policija primila je 120 prijava za pomoć pri donošenju lekova ili za pružanjem druge vrste pomoći, a dve intervencije prebacivanja bolesnika obavljene su u saradnji sa MUP-om. Komunalni policajci na ulici pomažu starijima prilikom kretanja ulicama, a dobra je saradnja i sa inspekcijom i sa gradskim Centrom za socijalni rad.

Čišćenje saobraćajnica
Ekipe JKP „Gradska čistoća“ raščišćavaju smetove sa trotoara širih od pet metara, pešačkih pasarela, stepeništa podzemnih prolaza koji su u njihovoj nadležnosti i sa stajališta gradskog prevoza. Tokom noći i jutros, sneg čisti 900 radnika ovog preduzeća i 300 volontera.

Ručno i uz pomoć krupne i sitne mehanizacije, 512 radnika „Zelenila“ čisti sneg na ulicama prestonice. Njima pomaže i 280 volontera angažovanih preko omladinskih zadruga. Za vikend, tokom kojeg je skoro neprestano padao sneg, više od 1.000 radnika ovog preduzeća danonoćno je čistilo beogradske ulice. U subotu je očišćeno više od 750 hiljada kvadratnih metara, a u nedelju više od 800 hiljada kvadrata gradskih površina. Samo u toku vikenda bačeno je oko 12,5 hiljada kilograma soli.

JKP „Parking servis“ angažovalo je 747 radnika raspoređenih u 59 ekipa na čišćenju trotoara, a u okviru ovog broja je i 200 ljudi koji su angažovani preko Skupštine grada.

Ekipe JP „Ada Ciganlija“ nastavljaju da pomažu ugroženim građanima iz prigradskih naselja. Ekipa preduzeća danas je u čukaričkom naselju Umka, gde raščišćava sneg u vitalnim ulicama ovog naselja. Predstavnici „Ade Ciganlije“, uz pomoć multikara sa raonikom i posipačem soli, očistiće Železničko naselje, ulice Dragomira Stanojlovića, Železničku, Teslinu, Đure Daničića, sa svim ulicama koje izlaze na nju.

Izmenjene autobuske trase
Vozila javnog gradskog prevoza na linijama 33, 42, 59 i 78 od jutros saobraćaju izmenjenim trasama. Kako je rekao Slobo Mirković, dežurni dispečer GSP „Beograd“, vozila na liniji 33 saobraćaju do stare okretnice u Kumodražu, a autobusi 42, 59 i 78 Ulicom dr Milutina Ivkovića zbog radova na vodovodu u Ulici Ljutice Bogdana. Na ulicama je 1.309 vozila javnog gradskog prevoza, od toga 136 tramvaja, 83 trolejbusa i 1.090 autobusa.

„Elektrane“ bez problema
Svi sistemi u „Beogradskim elektranama“ rade bez problema, u funkciji su svi proizvodni pogoni, kao i distributivna mreža, a stanovi se greju non-stop. Svi toplotni izvori i dalje rade u dvadesetčetvoročasovnom režimu proizvodnje i distribucije toplotne energije.

Obavezno uklanjanje ledenica
Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove podsećaju na obavezu da se, u cilju obezbeđivanja uslova za bezbedno i nesmetano odvijanje života u gradu u zimskom periodu, obavezno uklanjaju ledenice sa krovova i isturenih delova zgrada. Takođe, iz ovog sekretarijata podsećaju sugrađane da prilikom čišćenja ne bacaju sneg na kolovoz, kao i da vode računa o propisnom parkiranju vozila, kako ne bi ometali normalno funkcionisanje saobraćaja. Iz gradske inspekcije naglašavaju da će intenzivno vršiti kontrolu Odluke o komunalnom redu.

Apel da se ne prelazi preko zaleđenog Savskog jezera
Iz JP „Ada Ciganlija“ ponovo je upućen apel građanima da ne prelaze preko zaleđenog Savskog jezera i ne ugrožavaju svoj život i živote drugih ljudi. Zbog niskih dnevnih temperatura jezero je pokriveno ledom, ali promenljive debljine, pa postoji opasnost od propadanja i davljenja. Na prilazima jezeru postavljene su table koje upozoravaju posetioce, i da od ove zime o posetiocima Ade Ciganlije brine specijalna spasilačka služba.

Spasilačku službu u zimskom periodu čini dvanaest spasilaca, koji su podeljeni u ekipe. Oni su u saradnji sa italijanskom nacionalnom službom za spasavanje prošli specijalnu obuku za rad u hladnim i zaleđenim vodama. Spasioci koji svakodnevno dežuraju na jezeru potpuno su tehnički opremljeni za rad u ovakvim uslovima, kao što su specijalna ronilačka odela koja im omogućavaju rad u ekstremno hladnim vodama.

Iz JP „Ada Ciganlija“ podsećaju posetioce koji žele da se klizaju da na samo nekoliko metara od jezera na raspolaganju imaju najveće besplatno klizalište na otvorenom u Beogradu. Klizalište radi svakog dana od 10.00 do 19.00. (Beoinfo, Studio B, danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.