Naslovna » BG servis » Vanredno stanje u Beogradu – pregled vesti za 14. februar

Vanredno stanje u Beogradu – pregled vesti za 14. februar

Pročitajte sve o čišćenju ulica od snega i ledenica, o radnom vremenu tokom narednih dana, o tome kako teku pripreme za vreme kad sneg počne da se otapa, pripremama za Zadušnice…

Sva vozila „Beograd-puta“ i danas su u punom sastavu angažovana na čišćenju snega. Na ulicama su 84 velika kamiona, 21 je na regionalnim putevima, kao i 36 multikar vozila. Na odnošenju snega angažovane su još četiri mašine koje utovaruju sneg u kamione i odnose ga na predviđenu lokaciju na Ušću. Ulice prvog prioriteta su čiste i prohodne, a trenutno se radi na proširivanju saobraćajnica, jer je pala prevelika količina snega koja više fizički nema gde da stane. Manja vozila uveliko su angažovana na drugom prioritetu.

Broj ekipa koje rade na odnošenju snega sa ključnih saobraćajnica kako bi se one pripremile za nove padavine koje se najavljuju je povećan. Dinamika čišćenja ulica drugog prioriteta zavisiće od intenziteta i količine padavina koje se očekuju i u četvrtak i petak. S obzirom na predstojeće praznike očekuje se manje vozila u saobraćaju, ali to povećava broj parkiranih vozila, pa iz Zimske službe apeluju na vozače da ih parkiraju tako da ne ometaju rad njihovih vozila.

Radno vreme na Dan državnosti
Na Dan državnosti Republike Srbije, 15. februara, dežurne prodavnice i samousluge mogu biti zatvorene, a 16. februara rade od 8.00 do 12.00, saopštio je Sekretarijat za privredu. Ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića, osim objekata brze hrane koji se nalaze u stambenim zgradama, 15. i 16. februara mogu početi s radom najranije od 6.00 i raditi najduže do 24.00, kao i emitovati muziku ili priređivati muzički program najduže do 23.00. Ostali ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića, koji se ne nalaze u stambenim zgradama, mogu raditi u okviru maksimalno utvrđenog radnog vremena od 0.00 do 24.00. Na Dan državnosti Republike Srbije u sredu i četvrtak, 15. i 16. februara, sve pijace će raditi uobičajeno.

Benzinske stanice na izlazima iz grada rade 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu od 6.00 do 20.00. Svi trgovinski i zanatski objekti za vreme državnog praznika mogu biti otvoreni i raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju. Raspored, početak i završetak radnog vremena mora biti istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta gde se obavlja delatnost.

Delta City i Ušće SC radiće kao i obično, od 10.00 do 22.00.

Prema preporuci Vlade Republike Srbije, predškolske ustanove grada Beograda neće raditi od 15. do 20. februara. Mališani će u vrtićima moći da borave već od ponedeljka, 20. februara.

Uklanjanje snega i ledenica
Na uklanjanju snega sa gradskih ulica danas je angažovano ukupno 1.980 radnika komunalnog sistema grada sa 143 mašine. Gradske opštine obezbedile su još 250 radnika i 57 mašina, a još 285 ljudi čine pripadnici Vojske Srbije i volonteri Crvenog krsta Beograda. Tokom noći odneto je 1.500 kubika sa gradskih ulica, a danas se radi na ulicama drugog prioriteta i nekategorisanim ulicama na Paliluli, Zvezdari, Starom gradu, Vračaru, Voždovcu, Savskom vencu, Čukarici i Rakovici, kao i na raščišćavanju internih puteva i saobraćajnica unutar kruga bolnica.

Kao i do sada, deo komunalnih preduzeća asistira Vatrogasno-spasilačkoj brigadi sa ljudstvom i tehnikom na uklanjanju ledenica. Ove ekipe intervenisale su na 52 lokacije, a prioritet su imale zdravstvene ustanove, kliničko-bolnički centri i Urgentni centar. Tokom dana, Vatrogasna jedinica Borča, u okviru redovnih zadataka, očistiće sneg u dve škole i dva vrtića u ovom naselju.

Ovih dana, zbog predstojećih zadušnica u subotu, veća pažnja biće posvećena i raščišćavanju prilaza grobljima.

Od „Beogradvoda“ se očekuje da imaju potpuno spreman plan ekipa, ispravne pumpe i kompletnu opremu, a predložena je i hitna nabavka dodatne opreme. Inače, ovo preduzeće ima na Savi tri broda, četvrti je u pripravnosti, a neprekidno se prate sva mesta koja mogu biti potencijalno kritična.

Čišćenje snega
Danas sneg čisti 852 radnika „Čistoće“, a na ulicama je i 38 kombinovanih mašina, 13 autočistilica, 52 transportna vozila multifunkcionalnih vozila, pet autočistilica, 14 građevinskih mašina privatnih firmi i četiri transportna vozila.

I danas, 508 radnika „Zelenila” ručno i uz pomoć krupne i sitne mehanizacije čisti sneg sa beogradskih ulica. Angažovano je 19 putara, četiri kipera, jedan „fap”, pet multikara, pet vilija i 24 manje mašine. Čiste se autobuska stajališta (124), staze, trotoari i stepeništa u blokovskim i stambenim naseljima, kao i trotoari i staze uz centralne saobraćajnice. Nakon njih, čiste se i površine koje se nalaze u redovnom programu održavanja – staze, platoi, dečija igrališta, stepeništa i trotoari u parkovima i na skverovima i oko njih.

Izmene tramvajskih linija
Tramvajske linije 2 i 12 i dalje saobraćaju Resavskom ulicom umesto preko Trga Slavija, a na liniji 10, umesto tramvaja, putnike prevoze autobusi. Linija 14 i dalje ne saobraća. Sve autobuske linije, koje su juče saobraćale izmenjenim trasama, vraćene su na stare, osim linije 33, gde su ekipe „Beograd-puta“ trenutno angažovane, kako bi se očistila deonica duga oko kilometar i po od stare do nove okretnice.

Poseban režim ulaska na groblja za Zadušnice
I ove godine na Zadušnice će važiti poseban režim saobraćaja na gradskim grobljima. Tako će u subotu, 18. februara, kapije za ulazak motornih vozila na otvorenim grobljima Nova Bežanija, Zbeg i Orlovača biti otvorene od 14.00 do 17.00, a narednog dana od 7.00 do 17.00. Zbog velikih količina snega, tokom predstojećeg vikenda neće biti dozvoljen ulazak automobilima na groblje Lešće. Na Novom, Zemunskom, Topčiderskom i Centralnom groblju, na snazi je potpuna zabrana ulaska za automobile na Zadušnice, 18. i 19. februara. Iz JKP „Pogrebne usluge“ savetuju građanima da zbog najavljenih vremenskih uslova koriste gradski prevoz za posetu gradskim grobljima, koji će za ovu priliku saobraćati u pojačanom režimu.

Bez vode…
Zbog pucanja cevi, bez vode su trenutno potrošači u ulici Dragoslava Srejovića na Paliluli, u ulici Oslobođenja na Čukarici, Šavničkoj u Žarkovu, Vodice u Rakovici i Stjepana Filipovića na Savskom vencu. U „Beogradskom vodovodu“ za Studio B kažu da će kvarovi biti otklonjeni najkasnije do 21 sat.

Zbog radova ekipa Vodovoda došlo je do izmena na linijama GSP-a 27 i 27E koje saobraćaju ulicom Mije Kovačevića, Višnjičkom, Mirijevskim bulevarom, Vitezova Karađorđeve zvezde, Mirijevskim vencem i dalje redovnom trasom u oba smera. Uvedena je i privremena autobuska linija 27 L koja saobraća od Omladinskog stadiona do Mirijeva 2. (Beoinfo, Studio B, danubeogradu.rs)