Naslovna » BG servis » Vanredno stanje u Beogradu – pregled vesti za 7. februar

Vanredno stanje u Beogradu – pregled vesti za 7. februar

Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da su svi sistemi u gradu stabilni i da su sve službe spremne, sposobne i koncentrisane na svoje obaveze.

Glavne ulice su prohodne, a ukoliko danas ne bude padavina, intenzivno će se čistiti ulice drugog prioriteta. Ovaj posao neće obavljati samo ekipe JKP „Beograd-put“ već će i druga gradska preduzeća, kada završe raščišćavanje javnih površina, na ovom zadatku uposliti svoje male kombinovane mašine. Njih ima oko 350 i to je Beogradu sasvim dovoljno. Pojedini semafori u gradu i dalje su isključeni da bi gradska preduzeća bila operativnija i lakše čistila ulice. Ovakva situacija očekuje se narednih desetak dana.

Pored apela za racionalnu potrošnju struje, pozvane su i skupštine stanara da gde god je to potrebno ograde i obeleže prostor ispred zgrada na koji bi sa krovova mogao da pada nagomilani sneg i ledenice. Posebnu pažnju u saobraćaju treba da obrate pešaci kada prelaze ulice. Apel je upućen i vozačima da voze znatno opreznije i da posebno vode računa o kretanju pešaka, kako bi svi učesnici u saobraćaju bili što bezbedniji.

Na sednici štaba istaknuto je i da u Beogradu sneg čisti oko 3.700 ljudi, kao i da su na uklanjanju leda na Savi od Ušća do Ostružničkog mosta angažovana dva broda.

Operativni plan rada gradskih socijalnih ustanova u toku vanredne situacije
Na radnom sastanku gradonačelnika Dragana Đilasa i zamenika gradonačelnika Milana Krkobabića sa čelnim ljudima gradskih ustanova u sistemu socijalne zaštite, predstavljen je operativni plan delovanja u toku vanredne situacije u okviru kojeg je posebno naglašeno:

– da će Gradski centar za socijalni rad organizovati kol-centar za ugrožene građane, otvoren 24 časa, radi prijavljivanja svih problema prouzrokovanih snegom. Broj telefona je 062/ 8013-862;

– da će u Gradskom centru i svim opštinskim odeljenjima Gradskog centra (u svih 17 opština) biti organizovana dežurna služba 24 časa i preko medija dostavljeni brojevi telefona. Brojeve telefona svih rukovodilaca odeljenja već smo dostavili svim relevantnim službama: MUP-u, Komunalnoj policiji, Prihvatilišu za decu i omladinu, Prihvatilištu za odrasla i stara lica, Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u cilju uspostavljanja bržeg i efikasnijeg delovanja;

– da će se u svim opštinskim odeljenjima organizovati mobilni timovi za brzo delovanje koji će dežurati 24 časa i koji će na raspolaganju imati po jedno vozilo;

– da će se vozila iz gradske garaže u toku noći stavljati na raspolaganje Gradskom centru u slučaju potrebe;

– da će se tamo gde je neophodno podela hrane korisnicima narodnih kuhinja vršiti u vidu suve hrane kako ne bi izlazili po ovoj hladnoći;

– da će se u opštinskim odeljenjima Gradskog centra omogućiti volonterima da se aktivno uključe u pružanju pomoći najugroženijim stanovnicima u vidu nabavke hrane, lekova (za najstarije i majke sa malom decom);

– da će se iz budžeta izdvojiti pet miliona dinara za jednokratne pomoći za najugroženije sugrađane, pre svega za nabavku ogreva i lekova.

Upućen je još jednom poziv svim mladim sugrađanima da uzmu učešće u čišćenju snega ispred svojih zgrada kako bi sprečili padove i povrede naših najmlađih, koji se jedini i raduju ovom snegu, kao i naših najstarijih sugrađana.

Uklanjanje ledenica
Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove podsećaju na obavezu da se, u cilju obezbeđivanja uslova za bezbedno i nesmetano odvijanje života u gradu u zimskom periodu, obavezno uklanjaju ledenice sa krovova i isturenih delova zgrada.

Situacija na ulicama Beograda zahtevna, ali pod kontrolom
Posle velikog snega, na beogradskim ulicama situacija je zahtevna, ali pod kontrolom, kaže Aleksandar Ristić, dugogodšnji vozač „multikara“ u Javnom komunalnom preduzeću „Beograd-put“, koji danas „krstari“ Dorćolom.

Aleksandru na uklanjanju snega sa dorćolskih ulica, mahom drugog prioriteta, pridružila se i ekipa Beoinfa, koja se uverila u efikasnost vozila i dobru koordinaciju sa ostalim kolegama i službama grada. On je precizirao da je stanje u tom rejonu danas zadovoljavajuće, s tim da bljuzgavica i velika količina snega stvaraju manje probleme pešacima.

– Otkako su krenule ove nesvakidašnje padavine, raspoređen sam da čistim trasu u koju spada održavanje oko 25 ulica, poput Rige od Fere, Braće Baruh, Visokog Stevana, Gospodar Jovanove, Jevremove, Strahinjića Bana, dok kolega u kamionu održava ulice prvog prioriteta, kao što su Dušanova, Džordža Vašingtona, Francuske i Tadeuša Košćuška – naveo je sagovornik Beoinfa.
Smena, po njegovim rečima, efektivno traje punih osam sati.

– U toku jedne smene i po nekoliko puta pređemo istu ulicu, kako bi se sneg, ako je to moguće, u potpunosti skinuo sa kolovoza. Zbog velike količine snega imamo problema sa građanima, jer čisteći trotoare vraćaju sneg na kolovoz – priča Ristić i ujedno apeluje na građane da to ne rade, kako se posao ne bi duplirao.

Takođe, Ristić kaže da se redovno izlazi u susret građanima u posipanju malo soli ispred ulaza u stambene zgrade ili kako bi se neko vozilo iščupalo iz više od pola metra snega.

– Uz koordinisane akcije uspevamo da omogućimo veću prohodnost vozilima GSP-a, ali i svim građanima, bilo da su motorizovani ili pešaci – priča naš tridesetpetogodišnji sagovornik.

Kada je reč o vozilu, Ristić ima samo reči hvale.

– Otkako je grad pre nekoliko godina obezbedio nekoliko desetina multikara, efikasnost čišćenja ulica u prestonici neuporedivo je veća. Raonik, koji se spusti na propisnu visinu, sa mogućnošću okretanja u pravcu levo–desno, uklanja sav sneg sa kolovoza, dok posipač, koji se nalazi u zadnjem delu vozila, izbacuje so, kako ne bi došlo do smrzavanja. Vozilo je, takođe, izuzetno aktivno i tokom letnjih meseci, kada se koristi za prevoz alata, radnika, pa i materijala, jer omogućava pristup vrlo nepristupačnom terenu – ukazao je Ristić.

On je na kraju ture po Dorćolu istakao da je za ovaj posao, pored dobre obučenosti, najbitnije strpljenje i zamolio građane za razumevanje, jer ovakvu situaciju ne pamte ni najstarije kolege iz „Beograd-puta“.

Ovaj multikar jedan je od 36 manjih vozila koji danima „krstare“ Beogradom i uz 90 velikih kamiona („fap“, „man“) zadužen je za gradske ulice. Njihovo delovanje ove i prethodnih zima pokazalo se veoma efikasnim.

Pojedine prestonice zbog obilnih padavina doživele su ove zime neprijatno iznenađenje. Gradska vlast Rima donela je odluku da ne ulaže u skupu opremu za čišćenje snega, jer im u narednim decenijama verovatno neće biti potrebna. Beograd, nasuprot njima, već u novembru počinje sa zimskim pripremama, jer je prestonica koja zna i za tople i hladne zime. Važno je samo, poput ovih radnika, dobrom organizacijom propratiti sve njene ćudi. (Beoinfo / danubeogradu.rs)