Naslovna » BG servis » Vanredno stanje u Beogradu – pregled vesti za 8. februar

Vanredno stanje u Beogradu – pregled vesti za 8. februar

Ekipe Zimske službe JKP „Beograd-put“ od jutros čiste ulice drugog prioriteta, dok su glavne saobraćajnice potpuno očišćenje i prohodne. U gradu je angažovano 90 kamiona i 36 multikar vozila, dok na regionalnim putevima i Pančevačkom mostu rade 22 vozila.

Ulice prvog reda, kojima se uglavnom kreću autobusi javnog gradskog saobraćaja, treba da budu očišćene dva do četiri sata po prestanku padavina, a ulice drugog prioriteta u intervalu do 48 sati. Od ove sezone, radom Zimske službe obuhvaćeno je 11 odsto više ulica drugog prioriteta.

Nove autobuske linije
Zbog vanrednih vremenskih prilika i veoma niskih temperatura, Direkcija za javni prevoz uvela je dve privremene autobuske linije 18L i 75L, koje će saobraćati dok bude bilo potrebe.

Trasa linije 18L je – GO Novi Beograd – Omladinskih brigada – Bulevar Arsenija Čarnojevića – „Gazela“ – Bulevar Franše d’Eperea – Uzlazna rampa – Bulevar oslobođenja – Trg oslobođenja i nazad istim putem. Trasa linije 75L je GO Novi Beograd – Pariske komune – Studentska – Stari put Beograd-Zagreb – Partizanske avijacije – Marka Čelebonovića – Norveška – Ljubinke Bobić – Dr Huga Klajna, zatim natrag kroz Marka Čelebonovića – Partizanske avijacije – Stari put Beograd-Zagreb – Studentska – Pariske komune do GO Novi Beograd.

Po tri vozila na te dve linije obezbediće redovno odvijanje saobraćaja, povećaće se kapacitet prevoza i smanjiti intervali polazaka na opterećenim pravcima u gradu.

Štednja!
Elektroenergetski sistem u gradu je stabilan, ali potrošnja struje u gradu je rekordna, pa EDB apeluje na potrošače da pod hitno smanje potrošnju, kako bi sistem i dalje mogao dobro da funkcioniše.

– U Srbiji su neophodne efikasnije mere za smanjenje potrošnja struje, ali to ne znači da će biti redukcija i restrikcija struje – izjavio je pomoćnik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Zoran Manasijević.

Vanredno i sledeće nedelje
Državni sekretar za energetiku Dušan Mrakić najavio da će to ministarstvo predložiti da škole produže odmor i spoje ga sa državnim praznikom Sretenjem, odnosno da ne rade i sledeće nedelje, što bi, kako je rekao, doprinelo uštedi električne energije u narednim hladnim danima. Državni sekretar je rekao da će predložiti i da pojedine državne ustanove „pokušaju“ da ne rade sledeće sedmice i spoje radne dane sa praznikom, kako bi se ostvarile značajne uštede u tom periodu hladnoća.

Obavezno uklanjanje ledenica i obeležavanje opasnih mesta zaštitnim trakama
Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove podsećaju na obavezu da se, u cilju obezbeđivanja uslova za bezbedno i nesmetano odvijanje života u gradu u zimskom periodu, obavezno uklanjaju ledenice sa krovova i isturenih delova zgrada.

Odlukom o komunalnom redu propisano je da je vlasnik odnosno korisnik zgrade koja se graniči sa javnom saobraćajnom površinom ili saobraćajnom površinom u javnom korišćenju dužan da uklanja ledenice sa krova i drugih spoljnih delova radi sprečavanja i otklanjanja opasnosti za život i zdravlje ljudi i bezbednost dobara i okoline.

Za uklanjanje ledenica sa krovova zgrada i drugih zajedničkih spoljnih delova zgrade odgovorni su svi vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade odnosno zakupci stanova u državnoj svojini i svi korisnici posebnih delova zgrade u državnoj svojini.

Za uklanjanje ledenica sa spoljnog dela zgrade koji je u sastavu određenog stana ili drugog posebnog dela zgrade, a koji je dostupan za uklanjanje, odgovoran je vlasnik odnosno korisnik tog dela zgrade.

U slučaju da nije moguće uklanjanje ledenica sa zgrade, ova lica dužna su da blagovremeno postave oznake upozorenja na opasnost od obrušavanja ledenica, kao i odgovarajuće zapreke radi obilaženja ugroženih delova površine.

Radnici „Gradskih pijaca“ intenzivno uklanjaju sneg
Radnici „Gradskih pijaca“ aktivno čiste i uklanjaju sneg sa svih tržnica koje se nalaze u sistemu JKP „Gradske pijace“, kao i prilaze i trotoare u njihovoj okolini, kako bi se kupcima i prodavcima obezbedio nesmetan prilaz.

Buldožerima su očišćene pijace: „Miljakovac“, „Vidikovac“, „Dušanovac“, „Blok 44“ i Otvoreni tržni centar, dok će se čišćenje nastaviti i na drugim pijacama kojima ove mašine mogu da priđu. Za sve pijace koje se nalaze u sistemu JKP „Gradske pijace“ obezbeđene su dovoljne količine natrijum i kalcijum-hlorida.

Tokom narednih dana, po najavama meteorologa, očekuju nas još niže temperature i nove padavine, a JKP „Gradske pijace“ će upotrebiti svu raspoloživu mehanizaciju i kapacitete kako bi sve gradske tržnice bile prohodne. Iz ovog javnog komunalnog preduzeća apeluju na sve sugrađane da koriste najprohodnije staze kroz pijace. (Beoinfo / Studio B / danubeogradu.rs)

loading...