Naslovna » BG servis » Vremenske neprilike u Srbiji

Vremenske neprilike u Srbiji

U prestonici sneg pada neprekidno skoro celu noć i pre podne. Meteorolozi najavljuju da su padavine moguće do utorka, 7. februara, a temperatura će se kretati od -11 do -5 stepeni. U Srbiji, vanredno stanje zbog jakih snežnih padavina proglašeno je u 17 opština, a Vlada Srbije uskoro bi trebalo da donese odluku o proglašenju opšteg vanrednog stanja da zbog hladnog vremena i potrošnje energenata uvede vanredne mere i zatvori škole kako bi potrošnja bila smanjena.

Radna grupa za sigurnost snabdevanja energijom i energentima uputila je apel svim građanima da smanje potrošnju struje i energenata, a naglašeno je da je „elektroenergetski sistem u Srbiji za sada stabilan iako radi u vanrednim uslovima i moguć je i dodatan uvoz struje ukoliko bude potrebno“.

Poziv Beograđanima da se sutra uključe u akciju čišćenja snega
Gradski štab za vanredne situacije pozvao je sve Beograđane koji žele da pomognu u čišćenju snega sa ulica i javnih površina u gradu da se sutra ujutru u 7.30 sati jave na prijavnicu Skupštine grada Beograda (Stari dvor, Dragoslava Jovanovića 2).

Oni će odmah po prijavljivanju, u dogovoru sa poslovođama komunalnih preduzeća, biti upućeni na lokacije za čišćenje snega, a rad će im, kao i prethodnih godina, biti plaćen preko omladinskih zadruga i agencija. Građani koji se budu prijavili sneg će uklanjati sa rubnih i najugroženijih delova grada odakle će se premeštati ka centralnim opštinama.

Gradski saobraćaj
Sneg koji pada u Beogradu stvara povremene zastoje u gradskom prevozu a pojedine linije saobraćaju skraćenom trasom. Povremenih zastoja ima na usponima, gde se stvaraju kolone vozila, dok ne dođe kamion da očisti sneg.

Vozila na liniji 33 saobraćaju skraćenom trasom do MZ „Kumodraž“, na liniji 304 i dalje saobraćaju do „Boleč kafane“, 403 saobraća do crkve u Zucama, a linija 42 saobraća izmenjenom trasom u zoni Petlovog brda. Ukoliko sneg i dalje bude padao, može da se dogodi da još neke trase budu skraćene.

Angažovane sve ekipe Zimske službe „Beograd-puta“
Na gradskim saobraćajnicama je 126 ekipa Zimske službe JKP „Beograd-put“, a na regionalnim putevima sneg uklanja još 21 vozilo. Sa specijalnim vozilima za uklanjanje smetova i manjim vozilima za rad u užim ulicama, na teritoriji grada se nalaze ukupno 163 ekipe ovog preduzeća.

– Radi se uglavnom na čišćenju ulica prvog prioriteta, a ako nam vreme dozvoli, počećemo i sa čišćenjem drugog prioriteta. Na terenu je 90 kamiona za održavanje gradskih saobraćajnica na teritoriji svih 17 gradskih opština, 36 specijalnih malih vozila namenjenih drugom prioritetu, kao i pet kombinovanih mašina za razbijanje smetova na putevima. Pored toga, na održavanju magistralnih i regionalnih puteva angažovane su ekipe sa 21 kamionom, kao i 11 mašina za uklanjanje smetova. Saobraćaj se obavlja usporeno, a trenutna temperatura iznosi –10,5 stepeni Celzijusa. Na tim temperaturama so deluje slabije, pa smo na usponima i mostovima prinuđeni da koristimo kalcijum-hlorid koji deluje do –17 stepeni Celzijusa – rekao je Milorad Pucarević, glavni dežurni inženjer Zimske službe „Beograd-puta“.

Ulice prvog reda, kojima se uglavnom kreću autobusi javnog gradskog saobraćaja, treba da budu očišćene dva do četiri sata po prestanku padavina, a ulice drugog prioriteta u intervalu do 48 sati. Od ove sezone, radom Zimske službe obuhvaćeno je 11 odsto više ulica drugog prioriteta.

Trotoare čisti 450 radnika „Parking servisa“
JKP „Parking servis“ angažovao je 450 radnika u 40 ekipa na čišćenju trotoara prvog prioriteta na Vračaru i u krugu Kliničko-bolničkog centra „Srbije“.

– Na ulicama imamo i četiri posebne ekipe za čišćenje fast-parkova, tri ekipe sa vozilima za posipanje soli, četiri multikar vozila, pet kombinovanih mašina, pet bob-ketova, jedan traktor i dva rajdera (mala traktora). Radnici na terenu imaju i 20 ručnih posipača soli. Budući da su padavine intenzivne, bićemo fokusirani na čišćenje trotoara, jer ono što smo jutros očistili već je pokrio novi sneg – rekao je rukovodilac Zimske službe ovog preduzeća Nebojša Jorganović.

Na terenu i 527 radnika „Zelenila“
Na gradskim ulicama od jutros je angažovano 527 radnika „Zelenila“ na čišćenju snega, sa svom neophodnom mehanizacijom. Na terenu su tri specijalna vozila, osam multikara, dva „rondo“ vozila, 18 putara, 13 kipera i još dvadesetak vozila različitih namena. Radnici ovog gradskog preduzeća radiće u smenama, sve dok to bude bilo neophodno.

Čišćenje snega podrazumeva ručno čišćenje, angažovanje mehanizacije, kao i posipanje soli i emulzija, stresanje snega sa četinara, klupa i žive ograde. Površine koje su predviđene za čišćenje su staze, platoi, dečja igrališta, stepeništa i trotoari u parkovima i na skverovima i oko njih – ukupno 486.218 kvadratnih metara. Radnici „Zelenila“ uklanjaju sneg i sa 122 stajališta javnog prevoza.

Ekipe „Gradske čistoće“ neprekidno uklanjaju smetove
Ekipe JKP „Gradska čistoća“ neprekidno su na terenu i raščišćavaju smetove sa trotoara širih od pet metara, pešačkih pasarela, stepeništa podzemnih prolaza i sa stajališta gradskog prevoza. Tokom noći i jutra, sneg su uklanjala 1.193 radnika ovog preduzeća. Oni su radili uz pomoć 31 multifunkcionalnog vozila, 11 autočistilica i 47 transportnih vozila za ručno posipanje soli. Utrošeno je 37 tona soli, od čega je 11,2 tone posipano po stajalištima gradskog prevoza.

– Trenutno je na ulicama 739 radnika „Čistoće“, a najviše smo angažovani u centralnim delovima grada. Na terenu je pet čistilica, 25 multifunkcionalnih mašina za čišćenje snega, kao i 27 transportnih vozila za posipanje soli. Radnicima će se pridružiti i kolege koje trenutno rade na uklanjanju smeća, tako da će na čišćenju biti angažovano ukupno 1.193 radnika – rekao je Dragić Janković, direktor Operative JKP „Gradska čistoća“.

Uprkos broju angažovanih radnika i mehanizacije, u JKP „Gradska čistoća“ kažu da su efekti čišćenja manje vidljivi jer novi sneg neprekidno pada na tek očišćene površine. I pored toga, radnici ovog preduzeća nastaviće sa uklanjanjem smetova i posipanjem soli, kako bi se život u gradu nesmetano odvijao uprkos obilnim padavinama.

Obaveza građana da uklanjaju sneg i led
Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove podsećaju sva fizička lica, preduzetnike i pravna lica na obavezu da uklanjaju sneg i led ispred svojih objekata. Iz ovog sekretarijata upozoravaju građane da neblagovremeno uklanjanje snega, uz izuzetno niske temperature, može dovesti do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja sugrađana, te da je na vreme potrebno ukloniti sneg i posuti so ispred ulaza stambenih zgrada i na kritičnim mestima. (Beoinfo / danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.