Naslovna » Izlasci » Film » Ženski filmski maraton i Ženski ulični marš

Ženski filmski maraton i Ženski ulični marš

U okviru osmomartovskog specijalnog izdanja „Slobodne zone u Rexu“ zajedno sa Rekonstrukcijom – ženski fond i Mrežom Žene u crnom biće predstavljen „Ženski filmski maraton“ i na taj način obeležen Dan žena.

Biće organizovane tri projekcije: (15.00) „Dobar otac, optužnica ćerke“, (17.00) „Ružičasta banda“ i (19.00) „Noću, one plešu“. Autori kroz različite pristupe pokušavaju da otkriju položaj žena u savremenom svetu, na tri različita kontinenta, preispitujući mogućnost promene u okruženju koje uglavnom nema razumevanje za njihovu borbu.

Ženski ulični marš
Žene u crnom obeležiće i ovaj Dan žena, a ovogodišnja tema su radna prava žena. Sloganom „Ni suvišne, ni poslušne – i buntovne i solidarne“, pokazaće da ne pristaju na ulogu „suvišnih“ žena na tržištu rada.

U saopštenju piše: „Protivimo se i pružamo otpor ideologiji neoliberalnog kapitalizma, koji nas pretvara u suvišne žene kada rađamo, kada smo neposlušne, kada smo stare, ako smo invalidkinje, ako nismo ‘bele’, ako nismo heteroseksualne, ako nismo zdrave, ako nismo privlačne. Ukazujemo i na pljačkašku privatizaciju u Srbiji, koja predstavlja ekonomski zločin i zločin protiv žena“.

Osmog marta biće organizovan Ženski ulični marš (12.00) od Trga Republike, preko Jovanove, do KC „Rex“ u Jevrejskoj 16. Spomen ploča filozofkinji, feministkinji i antifašistkinji biće postavljena u Jovanovoj 49, dok će u „Rexu“ biti održan performans aktivistkinja iz Vlasotinca (14.30) i organizovana projekcija dokumentarnog filma „Za radna prava žena“ (14.45). (danubeogradu.rs)

loading...