Naslovna » BG svaštara » Promocije » 35 godina Porodice bistrih potoka

35 godina Porodice bistrih potoka

Od 27. do 29. marta u galeriji i glavnom holu Doma omladine Beograda (Makedonska 22) biće organizovana proslava 35 godina Porodice bistrih potoka.

Projekat obuhvata nekoliko segmenata. Prvi u nizu je otvaranje izložbe „Uvek je bilo ovako, nikad nije bilo ovako“, dok je poslednjeg dana u sali Amerikana „Koncert za dasku i dve drvene udaraljke“. Ulaz je slobodan na sve programe!

Porodica bistrih potoka je ekološka komuna u podnožju planine Rudnik, u selu Brezovica, osnovana 1977. godine. Njen osnivač je književnik i reditelj Božidar Mandić, koji živi u šumama planine Rudnik. Do sada je objavio petnaest knjiga, realizovao dvanaest samostalnih izložbi i režirao i igrao u dvanaest pozorišnih predstava.

Osnova njegove filozofije je povratak zemlji i poetikom protiv politike, dok se estetika Porodice bistrih potoka zasniva na svetom trojstvu autentičnosti: jednostavnost, iskrenost, hrabrost. Ova komuna spada u pionirske tačke povratka prirodi, njena dejstva su alternativna, a dom je otvoren i usmeren ka opstanku. Tri njena osnovna elementa su: ekologija – humanizam – kultura. Živeći u netaknutoj prirodi, čiji dom okružuju tri potoka, do sada ju je posetilo više od dvadeset hiljada ljudi. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Utorak, 27. mart (19.00) – Galerija
Izložba „Uvek je bilo ovako, nikada nije bilo ovako“
Izložbu otvaraju Lazar Stojanović i Nebojša Milenković. Ovo je zbir eksponata napravljenih od prirodnih materijala. Zastupljeni su kamen, drvo, platno, kravlja balega… Oni, sami po sebi, govore da je potreban povratak prirodnim materijalima, koji već svojim neobrađenim i rudimentarnim oblicima ukazuju i izazivaju novu likovnu percepciju. Sam naslov implicira da postoji jedna večna filozofska tema: o istovetnosti i različitosti.

Utorak, 27. mart (20.00) – Galerija
Predstavljanje knjige „Blatnjavi put“ Božidara Mandića
Učestvuju: Ljubivoje Ršumović, Ivana Jovanović i autor

Sreda, 28. mart (11.00-12.00) – ulica Dečanska, ispred DOB
Ulični hepening – Izvorska voda prolaznicima

Sreda, 28. mart (20.00) – Amerikana
Pozorišna predstava „Stid“ (posle predstave razgovor sa umetnicima)
Igraju: Uroš Vukša, Dragana Jovanović, Božidar Mandić, Kristina Vasić, Katarina Jovanović, Teša Tešanović, Radomir Todosijević, Maja Dobrila-Vukša
Režija: Božidar Mandić

Stid je scensko delo u trajanju od osamdeset minuta. Igra, trčanje, pokreti, glasovi i tekst govore o tome da spasa za savremeno biće ima ako se postidi. Moto ove predstave „Stid može spasiti svet“, parafraza je rečenice Dostojevskog „Lepota će spasiti svet“. Šestoro ljudi u belim kostimima oslikavaju čežnju za nevinim periodima, bilo onim mitskog karaktera ili realnim. Trupa svoja iskustva iz komune prenosi na scenu, što su zapravo primitivne konture opažene u šumi i snovima.

Četvrtak, 29. mart (20.00)
Koncert za dasku i dve drvene udaraljke
Gosti: Boris Kovač i Vanja (Vrooom)
Ovo je muzički događaj u trajanju od osamdeset minuta. Kompozicija je sazdana od zvuka vode, vetra, kamena, drveta i ljudskih glasova. Neobični ritam i zanos melodijom osvežavajući je predlog ozbiljne, eksperimentalne muzike i popularnih izvedbi. Unutar koncerta ugrađene su kompozicije iz pozorišnih predstava Porodice bistrih potoka. Kompozicije izvode osam aktera komune, a pesme su duhovite, šaljive dok zvuk, prenešen preko mikrofona, dobija izazov kontakta sa divljinom i osobenim mogućnostima muzike.

27-29. mart – filmovi o Porodici bistrih potoka, ulica Dečanska, ispred DOB
27-29. mart – izložba fotografija, Glavni hol, autori: Ljubivoje Ršumović i Stanislav Milojković