Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » 42. Takmičenje Muzičke omladine: Klarinet

42. Takmičenje Muzičke omladine: Klarinet

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 42. po redu, biće održano od 22. marta do 1. aprila, u disciplini „Klarinet“.

Takmičiće se više od trideset mladih klarinetista starosti do trideset godina iz celog sveta. Takmičenje će se sprovesti kroz tri etape. Tri najuspešnija učesnika dobiće vredne zvanične nagrade. Kao i prethodnih godina, uz njih, biće dodeljene i mnoge specijalne nagrade.

Na svečanom otvaranju nastupiće cenjeni profesor Ante Grgin i prošlogodišnji pobednik Young-Uk Kim. Najbolje plasirane takmičare pratiće u finalu Orkestar Camerata Serbica pod dirigentskom palicom Biljane Radovanović. Žiri koji će ocenjivati nastupe kandidata je veoma reprezentativan, sastavljen od najpoznatijih instrumentalnih umetnika-izvođača i pedagoga: Yuan Yuan (Kina), Bruno di Girolamo (Italija), Mate Bekavac (Slovenija), Milan Rericha (Češka), kao i naši poznati umetnici Ante Grgin, Milenko Stefanović i Ognjen Popović.

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine održava se u Beogradu već više od 40 godina. Još u vreme prethodne Jugoslavije ono je bilo prvo međunarodno muzičko takmičenje osnovano u našoj zemlji i ujedno prvo koje je dobilo međunarodni status – 1974. godine primljeno je u članstvo Svetske federacije međunarodnih muzičkih takmičenja čije je sedište u Ženevi. Taj status je sačuvalo i danas. (danubeogradu.rs)

RASPORED TAKMIČENJA

Zadužbina Ilije M. Kolarca
Četvrtak, 22. mart (20.00)
Jung-Uk Kim, violina (Koreja), pobednik 41. MTMO
Specijalni gosti:
Ante Grgin, klarinet; Ljubiša Jovanović, flauta; Ognjen Popović, klarinet; uz učešće Kamerate Serbike – dirigent: Biljana Radovanović.

23-25. martPrva etapa
Ponedeljak, 26. mart Slobodan dan
27. i 28. martDruga etapa
Četvrtak, 29. martSlobodan dan
30. i 31. martFinale

Subota, 1. april (20.00)
Gala koncert i dodela nagrada

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.