Naslovna » Izlasci » Festivali » 59. Kratki metar: Festival otvara „Sonja“

59. Kratki metar: Festival otvara „Sonja“

Ovogodišnji Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 30. marta do 3. aprila.

Film „Sonja“ Dragane Kanjevac otvoriće 59. Kratki metar. Delo je posvećeno Sonji Savić – neprevaziđenoj glumici, urbanoj jugoslovenskoj ikoni, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora.

Osamdesetih godina 20. veka svojom posebnom pojavom izvršila je desant na jugoslovensku kinematografiju; nadalje postaje urbana ikona jugoslovenske generacije X, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora. Sonja Savić u devedesetim godinama bira život van institucija, kritički društveni stav i bavi se eksperimentalnim pozorištem i video umetnošću. Posle 2000. slovenački film vraća Sonju Savić u regionalnu kinematografiju, ali u isto vreme traje njena lična drama ogorčenja i izolacije, koja okončava preranom smrću u septembru 2008. godine.

U filmu su zabeleženi iskazi Sonje Savić iz različitih perioda, svedočenja Sonjinih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje. Glumica je jednom prilikom izjavila: „Neko misli da smo bili srećni. Ja sam bila srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja.“

Film u produkciji kuće „Bastards“ biće prikazan 30. marta od 19.00 u Domu omladine Beograda. Uskoro – više informacija i program. (danubeogradu.rs)