Naslovna » BG svaštara » Aprilski susreti 2012.
Aprilski susreti 1972.
Aprilski susreti 1972.

Aprilski susreti 2012.

Ovogodišnji Aprilski susreti biće organizovani od 2. do 5. aprila u Studentskom kulturnom centru (Kralja Milana 48), a kao i svake godine obeležiće ga gostovanja brojnih umetnika.

Veliki deo Aprilskih susreta biće posvećen instalacijama, video umetnosti, izložbama, tribinama, muzici… Za ovu multimedijalnu manifestaciju s pravom se može reći da predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih događaja kod nas jer domaća scena postaje ogledalo svetske umetničke scene.

[box_dark]Aprilski susreti 2012 – program[/box_dark]

Prvi Aprilski susreti održani su 1972. kao Festival proširenih medija. Umesto očekivanog populističkog koncepta zadovoljavanja osnovnih studentskih potreba za zabavom SKC je ustanovio nov i savremen pristup kulturnoj produkciji, u okviru kojeg je, pored gostovanja umetnika po pozivu i javnih debata, definisana i sintagma „prošireni mediji“ kao jedan od najvažnijih segmenata Aprilskih susreta.

Festival na kojem su nastupali svetski priznati umetnici poslužio je kao osnova za sve današnje umetnike koji se bave proširenim medijima ili kako se to još može reći novim medijima kao što su performans, video umetnost, instalacija, digitalna umetnost… (danubeogradu.rs)