Naslovna » BG servis » Eksponati iz Narodnog muzeja uskoro u Starom dvoru

Eksponati iz Narodnog muzeja uskoro u Starom dvoru

Povodom ovogodišnje proslave Dana Beograda, značajna dela iz različitih umetničkih zbirki Narodnog muzeja biće izložena tokom aprila u Starom dvoru.

Prva u nizu izložbi koju će Narodni muzej i grad Beograd zajedno realizovati nosi radni naziv „Sugrađanke“ i upoznaće posetioce sa ženama koje su radile i živele u srpskoj prestonici, kao i slikarkama koje su i danas važne za glavni grad.

– Grad Beograd ima želju da svojim sugrađanima prikaže bar jedan deo nacionalnog blaga koje se čuva u Narodnom muzeju, a koji je trenutno nedostupan široj javnosti zbog aktuelne rekonstrukcije. U toku su pripreme za prvu izložbu, koja će biti realizovana tokom aprila, a naši sugrađani će blagovremeno biti obavešteni o otvaranju postavke i radnom vremenu Starog dvora, koji će sa zadovoljstvom biti privremeni dom za izuzetna umetnička dela – istakla je Vesna Marjanović, članica Gradskog veća na radnom sastanku sa predstavnicima Narodnog muzeja.

Po najavama Tatjane Cvjetićanin, direktorke Narodnog muzeja, u planu je da u zdanju Starog dvora, u ulici Dragoslava Jovanovića 2, do kraja godine budu realizovane još tri izložbe, koje će vrednim eksponatima ispričati priču o Beogradu iz praistorijskog i rimskog perioda, a značajnim vajarskim delima i priču o važnim građanima Beograda.

– Veoma nas je obradovala incijativa grada Beograda da Narodni muzej gostuje u svečanom holu Skupštine grada, jer naš muzej već duže vreme nema stalnu postavku, već izložbe organizujemo na drugim mestima u Beogradu, Srbiji i u inostranstvu. Odavno nam je bila želja da osvojimo određene institucije koje se nikada nisu činile kao mesta na kojima bi muzej mogao da ima svoj prostor. Na ovaj način Beograđanima ćemo ponuditi dvostruko zadovoljstvo: da vide vrhunska dela iz različitih umetničkih i arheoloških zbirki Narodnog muzeja, ali i da se bliže upoznaju sa prelepim zdanjem Starog dvora – napomenula je Tatjana Cvjetićanin.

Posetiocima će uskoro biti omogućeno da putem društvenih mreža i zvaničnog sajta Narodnog muzeja glasaju za neka od ponuđenih dela koja će biti izložena u Starom dvoru i tako učestvuju u stvaranju budućih izložbi. (Beoinfo)