Naslovna » BG svaštara » Failed Architecture: Savamala

Failed Architecture: Savamala

U KC „Grad“ od 2. do 6. aprila biće organizovan „Failed Architecture“, međunarodni istraživački projekat i putujuća tribina, kojom će organizatori pokušati da odgovore na pitanja „Why does architecture fail? Can we fix it?“.

Projekat je fokusiran na zgrade i urbane celine koje nisu uspele da izdrže test vremena, od post industrijskih ruina u Detroitu i komunističkih relikta, preko uništenih dvorišta kineskih kuća i nedovršenih nebodera u Dubaiju. Arhitektura kojom se ovaj projekat bavi je trenutno zanemarena, napuštena, uništena i porušena usled različitih ekonomskih, društvenih, političkih i/ili fizičkih uticaja.

FA organizuje petodnevnu radionicu, debatu i izložbu čija je tema „Savamala“, sa ciljem da se utvrde potencijali ove oblasti. Savamala predstavlja prvu naseobinu koja se formirala izvan zidina Kalemegdanske tvrđave. Njena trenutna oronulost i zanemarenost u velikom je kontrastu sa njenom lokacijom i potencijalom. Savamala ima istorijski značaj, ali nedostaje vizija njene budućnosti. (danubeogradu.rs)