Naslovna » Izlasci » Izložbe » Filmovi koje smo voleli (1947-1980)

Filmovi koje smo voleli (1947-1980)

U Domu Vojske Srbije (Braće Jugovića 19) od 20. marta (19.00) do 14. aprila biće postavljene dve izložbe: „Filmovi koje smo voleli (1947-1980)“ i prateća „Filmski plakat 1941-1945“.

Nesvakidašnja je pojava da istorijski arhiv izlaže zbirku koja toliko mami uzdahe i suze… Izložbena aktivnost Istorijskog arhiva Požarevac ovom prilikom predstavlja srpskoj javnosti jedinstvenu zbirku koja je nastala sistematskim, dugogodišnjim prikupljanjem Blagoja Čkonjevića, a kojom Istorijski arhiv Požarevac može da se pohvali zahvaljujući njegovom sinu Marku Čkonjeviću, menadžeru u filmskoj idustriji, koji je poklonio mogućnost Arhivu da predstavi kolekciju u digitalnom obliku.

Izložba je prezentacija dela izuzetne zbirke koja prati razvoj domaće kinematografije od 1947. do 1980. godine. Zastupljen je filmski reklamni materijal koji zastupa ratni film, socijalnu ili psihološku dramu, i mnoge druge žanrove.

Na otvaranju će govoriti Puriša Đorđević, Dinko Tucaković, Radoš Bajić i Marko Čkonjević. Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ izvešće poznate numere iz filmova jugoslovenske produkcije.

Istorijski arhiv Požarevac na izložbi u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije predstavlja se i pratećim programom – izložbom „Filmski plakat 1941-1945“.

Zašto filmski plakat i Drugi svetski rat? Vreme Drugog svetskog rata obeleženo je izuzetnim nabojem događaja i intenzitetom odvijanja društvenih procesa. Odlazak u bioskop, gde je to bilo moguće, bio je jedna od glavnih zabava.

Izložba plakata filmova prikazivanih u Beogradu i drugim gradovima Srbije tokom Drugog svetskog rata, predstavlja deo bogate kulturne baštine, kao i predmet interesovanja najšire javnosti, od prolaznika na ulici do pasioniranih kolekcionara arhivskih i muzejskih zbirki. Plakati sa ove izložbe govore o filmovima nemačke, mađarske, švedske i američke produkcije u navedenom periodu, a koji kao celina, ostavljaju snažan utisak o događajima i tokovima prošlosti. Kontinuitet praćenja plakata kroz vreme njihovog izdavanja, predstavlja istoriografsku priču posebnu po svojoj dinamici i profilisanim životnim temama koje čine njihov sadržaj.

Izložba filmskih plakata u periodu od 1941. do 1945. godine prikazuje hronološki razvoj (uglavnom) evropske kinematografije kroz isticanje bliske veze razvoja društva i politike i filmskog stvaralaštva. Prvenstvena namera autora kataloga i izložbe je da se doslednom primenom hronoloških principa predstavi filmski plakat iz digitalne zbirke plakata Istorijskog arhiva Požarevac. Oni se ovde ne objavljuju u funkciji poistovećivanja ili opovrgavanja sa porukama koje saopštavaju, već kao izvorno bogatstvo koje će biti interesantno široj posmatračkoj i čitalačkoj publici. (danubeogradu.rs)

loading...