Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Izložbe » Filmovi koje smo voleli (1947-1980)

Filmovi koje smo voleli (1947-1980)

U Domu Vojske Srbije (Braće Jugovića 19) od 20. marta (19.00) do 14. aprila biće postavljene dve izložbe: „Filmovi koje smo voleli (1947-1980)“ i prateća „Filmski plakat 1941-1945“.

Nesvakidašnja je pojava da istorijski arhiv izlaže zbirku koja toliko mami uzdahe i suze… Izložbena aktivnost Istorijskog arhiva Požarevac ovom prilikom predstavlja srpskoj javnosti jedinstvenu zbirku koja je nastala sistematskim, dugogodišnjim prikupljanjem Blagoja Čkonjevića, a kojom Istorijski arhiv Požarevac može da se pohvali zahvaljujući njegovom sinu Marku Čkonjeviću, menadžeru u filmskoj idustriji, koji je poklonio mogućnost Arhivu da predstavi kolekciju u digitalnom obliku.

Na otvaranju će govoriti Puriša Đorđević, Dinko Tucaković, Radoš Bajić i Marko Čkonjević. Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ izvešće poznate numere iz filmova jugoslovenske produkcije.

Istorijski arhiv Požarevac na izložbi u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije predstavlja se i pratećim programom – izložbom „Filmski plakat 1941-1945“.

Zašto filmski plakat i Drugi svetski rat? Vreme Drugog svetskog rata obeleženo je izuzetnim nabojem događaja i intenzitetom odvijanja društvenih procesa. Odlazak u bioskop, gde je to bilo moguće, bio je jedna od glavnih zabava.

Izložba plakata filmova prikazivanih u Beogradu i drugim gradovima Srbije tokom Drugog svetskog rata, predstavlja deo bogate kulturne baštine, kao i predmet interesovanja najšire javnosti, od prolaznika na ulici do pasioniranih kolekcionara arhivskih i muzejskih zbirki. Plakati sa ove izložbe govore o filmovima nemačke, mađarske, švedske i američke produkcije u navedenom periodu, a koji kao celina, ostavljaju snažan utisak o događajima i tokovima prošlosti. Kontinuitet praćenja plakata kroz vreme njihovog izdavanja, predstavlja istoriografsku priču posebnu po svojoj dinamici i profilisanim životnim temama koje čine njihov sadržaj.

Izložba filmskih plakata u periodu od 1941. do 1945. godine prikazuje hronološki razvoj (uglavnom) evropske kinematografije kroz isticanje bliske veze razvoja društva i politike i filmskog stvaralaštva. Prvenstvena namera autora kataloga i izložbe je da se doslednom primenom hronoloških principa predstavi filmski plakat iz digitalne zbirke plakata Istorijskog arhiva Požarevac. Oni se ovde ne objavljuju u funkciji poistovećivanja ili opovrgavanja sa porukama koje saopštavaju, već kao izvorno bogatstvo koje će biti interesantno široj posmatračkoj i čitalačkoj publici. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.