Naslovna » Izlasci » Izložbe » Grafika. 30 mladih umetnika Španije

Grafika. 30 mladih umetnika Španije

Od 3. aprila (19.30) do 7. maja, u prostoru „Mikser House“ (Karađorđeva 46) biće otvorena kolektivna izložba „urban art“ umetnika „Grafika. 30 mladih umetnika Španije“.

Izložba je odličan vodič kroz savremenu špansku umetničku scenu i omogućava upoznavanje najvažnijih predstavnika street art umetnosti u Španiji. Biće predstavljene grafite, slike, fotografije, predmeti i video projekcije mladih umetnika rođenih 70-tih i 80-tih godina u Španiji. Izložbu, koja će biti predstavljena i u Institutu Servantes (Čika Ljubina 19), pratiće i umetničke radionice. Ulaz je slobodan.

Iako se umetnici bave različitim disciplinama zajednička im je scena: grad koji im nije samo inspiracija već i medij za predstavljanje dela. Zajednički im je i stav „Uzmi stvar u svoje ruke!“. Oni nisu čekali da osvoje galerije i umetničke institucije, oni su svoju publiku osvajali sami. Kasnije su galerije, umetničke institucije, pa čak i multinacionalne kompanije, uvek u lovu na najnovije tendecije, tražile njih – kako navodi kustos izložbe Mario Pareha.

Danas ovi umetnici predstavljaju značajnu špansku umetničku scenu. Njihova dela prešla su sa zidova i na druge podloge (majice, omote, skejtbordove…). Izraz „urban art“ obuhvata umetnike koji potiču iz sveta grafita i koji su se odvažili da svoje radove izlože na ulici, javno i besplatno.

Izložba je do sada predstavljena u Madridu, Amanu, Bejrutu, Sofiji i Alžiru, a posle Beograda nastavlja svetsku turneju. Više od 28.000 posetilaca je dovoljna preporuka za Beograđane da pogledaju umetnost sa zidova španskih gradova. (danubeogradu.rs)