Naslovna » Izlasci » Festivali » IX Beogradski festival igre

IX Beogradski festival igre

Najavljujući deveto izdanje, od 28. marta do 12. aprila, organizatori Beogradskog festivala igre predstavljaju petnaest vrhunskih plesnih produkcija, autora i izvođača koji u svetu mesecima unapred rasprodaju sale.

Posle višedecenijskog izostanka, Srbija danas uživa zavidnu poziciju na svetskoj plesnoj mapi, jer najzanimljiviji deo inostranih plesnih naslova svakog aprila stiže i na naše pozornice. Dobra tradicija je nemerljivo uticala na formiranje domaće publike, shvatanje i vrednovanje igre u zemlji i regionu, ali i uspostavljanje visokih umetničkih standarda. Berlinski magazin BalletTanz opisuje beogradsku plesnu manifestaciju kao „najreferentniji presek aktuelnog“, što je i definicija programa koji nas očekuje. Ako tome dodate imena poput Silvi Gilem, Rasela Malifanta, Hofeša Šehtera, Edvarda Loka, Aleksandra Ekmana, Josija Berga, Emanuela Gata, Pola Lajtfuta, Kristal Pajt… bićete sigurni da je velika igra pred nama.

U ekskluzivnom pred-festivalskom terminu, po prvi put u Beogradu gostovaće jedna od najznačajnijih balerina današnjice. Istovremeno velika zvezda klasične i savremene igre, ali i enfant terrible svetske plesne scene, Parižanka Silvi Gilem, stiže sa predstavom „Push“ . Radi se o produkciji londonskog Sadlers Vels teatra u kojoj ova najveća baletska diva našeg vremena scenu deli sa čuvenim britanskim igračem i koreografom – Raselom Malifantom.

IX Beogradski festival igre – program

Nacionalna plesna kompanija iz Madrida otvoriće Festival u Sava centru. U Beograd posle šest godina ponovo stižu u sezoni kada su u centru plesnih očekivanja, predvođeni novim direktorom Hozeom Martinezom, zvezdom Baleta pariske Opere, ali i mladim koreografima. Postavkom „U tranzitu“, beogradskoj publici će se po prvi put predstaviti sjajna Anabel Lopez Očoa.

Jedan od naših najzanimljivijih igrača i koreografa srednje generacije Leo Mujić, predstaviće deo svoje evropske i svetske plesne priče publici u Srbiji. Program koji izvodi slavni američko-holandski dvojac Džakobi i Pronk, podrazumeva dva komada koje potpisuje Mujić. Pored Beograda, nastupiće u Novom Sadu i Zrenjaninu. Na Festivalu gostuje i mlada trupa Liquid Loft, kreator novog teatra pokreta Emanuel Gat, Kompanija Josija Berga i Odeda Grafa sa celovečernjim komadom „Izgubljena životinja“ i „4 muškarca, Alisa, Bah i jelen“, zatim Kristin Pajt sa trupom Kidd Pivot.

Pored čuvene montrealske trupe La La La Human Steps i Holandskog plesnog teatra, publika će na kraju videti pravi rok koncert. Bubnjari, gitaristi i igrači u jednoj od najinteresantnijih produkcija londonskog Sadlers Velsa, predstaviće „Političku majku“, predstavu Hofeša Šehtera. Ovo „audio-vizuelno čudo“, otkriće jedan svet koji fascinira zadivljujućim jednoglasjem, kombinujući udarce koji ostavljaju brazde, lepotu sirovog i istinski telesnog. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.