Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba učeničkih radova o Katarini Ivanović

Izložba učeničkih radova o Katarini Ivanović

U atrijumu Narodnog muzeja (Vasina), 21. marta od 13.00 biće otvorena izložba nagrađenih, pohvaljenih i odabranih učeničkih radova koji su prispeli na likovni konkurs raspisan sa željom da se najmlađim ljubiteljima umetnosti približi stvaralaštvo naše prve akademske slikarke Katarine Ivanović. Tom prilikom nagrade će biti uručene autorima najboljih radova, kao i onima koji su naročito doprineli uspehu konkursa.

Na konkursu, čija je tema bila „Katarina Ivanović – prva srpska slikarka“, pristiglo je više od 700 likovnih radova iz cele Srbije. Na njemu su učestvovali učenici od petog do osmog razreda, a cilj je bio da se mladi, pored opusa naše prve akademske slikarke i umetničkh pravaca 19. veka, upoznaju i sa razvojem i emancipacijom društva.

Po oceni petočlanog stručnog žirija, prvu nagradu na likovnom konkursu osvojila je Milica Danilović, učenica VI/6 razreda OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda, drugu nagradu Katarina Živanović, učenica VIII/1 iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Negotina, a treću Matija Popović, učenik VI/6 razreda OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda.

Pošto je na konkurs pristigao izuzetno veliki broj kvalitetnih radova, žiri je dodelio i sedam podsticajnih nagrada. Dobitnici podsticajnih nagrada su: Grupni rad OŠ „Kreativno pero“ iz Beograda, Andrej Kalinić, OŠ „Kreativno pero“, Darija Lazić, OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda, Kristina Anđelković, OŠ „Stefan Dečanski“ iz Beograda, Veljko Radojičić, OŠ „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, Danica Petrović, Damm iz Beograda, Sanja Škondrić, OŠ „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ iz Nove Pazove.

Stručni žiri dodelio je i tri specijalne nagrade školama koje su, svaka na svoj način, doprinele kvalitetu konkursa. Zbog ažurnosti i efikasnosti biće nagrađena OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, koja se na konkurs prva odazvala. OŠ „Stefan Dečanski“ iz Beograda biće nagrađena jer su njeni učenici poslali najoriginalnije radove, dok je OŠ „Karađorđe“ iz Velike Plane na konkurs poslala najveći broj radova. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.