Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kolekcija Trajković: Lična svita

Kolekcija Trajković: Lična svita

Izložba „Kolekcija Trajković: Lična svita“ biće svečano otvorena od 5. (19.00) do 26. aprila u Muzeju 25. maj (Botićeva 6) i na njoj će biti predstavljena dela iz privatne umetničke zbirke Daniela i Slavice Trajković. Reč je o delima važnih protagonista umetnosti druge polovine dvadesetog i prve decenije dvadeset prvog veka.

Biće izložene slike, skulpture, crteži, grafike, fotografije, video i zvučni zapisi. Većina radova dugo nije izlagana u Beogradu a neka dela će biti prvi put predstavljena publici. Među radovima su i oni koji su specijalno urađeni za ovu izložbu. Zamisao vlasnika kolekcije je da se na izložbi, umesto hronološkog predstavljanja likovnih dela, umetnici i umetničke grupe predstave kroz tematske celine, a da postavka bude sastavljena od nekoliko manjih izložbi koje će predstaviti opuse pojedinih istaknutih autora, kao i pravce koji su obeležili istoriju moderne umetnosti u Srbiji.

Među umetnicima čija će dela biti prikazana na izložbi su Mrđan Bajić, Kosta Bogdanović, Radomir Damnjanović Damnjan, Uroš Đurić, Bora Iljovski, Đorđe Ivačković, Dragoš Kalajić, Katalin Ladik, Saša Marković Mikrob, Era Milivojević, Peđa Nešković, Petar Omčikus, Dušan Otašević, Neša Paripović, Mileta Prodanović, Miodrag B. Protić, Radomir Reljić, Balint Sombati, Raša Todosijević, Lazar Vozarević…

Povodom izložbe objavljena je i istoimena knjiga, a po prostoru koji je odabran, broju predstavljenih dela, njihovom formatu i umetničkom značaju, ova izložba predstavlja najveću do sada izložbu neke privante kolekcije u Beogradu u poslednjoj deceniji.

Formiranje Kolekcije Trajković, počelo je pre dvadesetpet godina i za to vreme Trajkovići su sakupili dela više od sto pedeset autora.

Muzej je otvoren svakoga dana osim ponedeljkom, od 10.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

Katalin Ladik   Nada Alavanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.