Naslovna » Izlasci » Izložbe » Miladin Miletić: Čin I, scena II

Miladin Miletić: Čin I, scena II

Prva samostalna izložba Miladina Miletića „Čin I, scena II“ biće otvorena od 8. (20.00) do 13. marta u UK „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a).

Ovo je „odgovor“ na „pitanje“ – šta bi bilo kad bi bilo da je bilo ali ponekad jeste. Autor Miladin Miletić je jedna od najznačajnijih novih pojava beogradske scene grafičkog dizajna. Trenutno angažovan u jednoj od perspektivnijih advertising agencija ex jugoslovenskih prostora, uspeo je da priredi ovu polusubverzivnu vizuelnu provokaciju u prostoru odveć ušminkanog političkog plakata. Plakat je u svojih 100 godina istorije i evolucije, postao sociološka odrednica portreta jednog vremena.

Postavka je svojevrsno novo čitanje jedne epohe u drugačijem dekoru ali u scenografiji istorijskih trendova koji se ponavljaju. Autor kaže:

– Najviše me je inspirisala zloupotreba medija, umetnosti, nauke, religije i sporta. Lokalni karakter prikazanih radova mogao bi navesti na zaključak da se radi o obračunu sa konkretnim institucijama u našem društvu. Taj zaključak je pogrešan, jer se radi o njihovoj izmaštanoj zloupotrebi. Fašizam posmatram kao mračnu kolektivnu stranu savremenog doba koje nije pošteđen ni pojedinac, ni institucija, pa ni društvo u celini. Ovaj rad zamišljam kao upozorenje i podsetnik da je Predstava završena 1945. i da ne smemo dozvoliti novi čin sa akterima u izmenjenim kostimima i redigovanim tekstom. (danubeogradu.rs)