Naslovna » Izlasci » Izložbe » Milčo Mančevski: Pet kapi sna

Milčo Mančevski: Pet kapi sna

U Galeriji Artget (Trg Republike 5/I), od 6. (19.00) do 25. marta biće otvorena izložba fotografija Milča Mančevskog „Pet kapi sna“.

Jedan od vodećih filmskih režisera i vizuelnih umetnika današnjice predstaviće 49 nizova po pet fotografija postavljenih horizontalno. Izbor je napravljen od nekoliko hiljada fotografija koje je autor snimao odvojeno u periodu dužem od jedne decenije u vidu zapisa o mnoštvu svakodnevnih događanja, uličnih scena, snimanja, intimnih beleški i, naravno, sa njegovih stalnih putovanja, među kojima su i posete Indiji, Aziji i Africi.

Taj veliki disparatan raspon u vremenu, prostoru i motivima, Mančevski objedinjuje postupkom montaže i kolažiranja, kojim fotografije povezuje u jedinstvene kompozicije, od kojih svaku čini pet pojedinačnih slika. Kompozicije su formirane slikarskom metodom harmonizacije ili suprotstavljanja formalnih, vizuelnih obeležja pojedinačnih predstava (ulični grafizmi, skulpturalni predmeti i likovi, puno-prazno, bojene teksture i sl.), što čini da njegove vizuelno i koloristički zasićene fotografije odišu velikim izobiljem.

Sam umetnik o izložbi kaže:
– Interesovala me je eksplozija vizuelnog u zemaljskom trenutku i rvanje i zagrljaj narativnog i formalnog. Ove fotografije žive samo kada su zajedno i kada formiraju nizove. Kao note u pesmi. (danubeogradu.rs)

Milčo Mančevski