Naslovna » Izlasci » Izložbe » Mladen Bizumić: Hotel Jugoslavija

Mladen Bizumić: Hotel Jugoslavija

U Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14), od 30. marta (19.00) do 6. maja, biće otvorena izložba Mladena Bizumića „Hotel Jugoslavija“.

Ovaj projekat je rezultat procesa umetničkog istraživanja u kom se otkrivaju ne samo neke ‘arhivirane’ činjenice o zgradi ovog hotela već se promišlja kompleksnost našeg formalnog odnosa prema neposrednom okruženju, odnosno različite sadašnje ‘forme života’ jednog ovako simbolički i ahitektonski značajnog objekta. Na izložbi će biti prikazan Bizumićev video film u saradnji sa umetnikom Jimom Speersom, koji je nastao kao rezultat istraživanja i opserviranja današnjeg stanja ove građevine. Biće prikazan u ambijentu koji sačinjava materijal dislociran iz samog hotela, odnosno restruktuirani fragmenti i detalji njegovog prethodnog života i današnje suspenzije tog ranijeg života.

Hotel Jugoslavija bio je najveći hotel u SFRJ sa više od 600 soba i apartmana, restoranima sa više od 800 mesta, i drugim ‘sadržajima’ na sedam spratova glavne zgrade i u pratećim objektima. Iako su ga, kao jednog od tri glavna javna objekta novog glavnog grada, projektovali još 1947. zagrebački arhitekti Kauzlarić, Horvat i Ostrogović, tek je izmenjeno rešenje Lavoslava Horvata počelo da se gradi početkom šezdesetih da bi hotel bio konačno otvoren 1969. Arhitektura ovog hotela predstavlja izuzetno reprezentativan primer beskompromisne primene modernističkog arhitektonskog programa i danas predstavlja međunarodno prepoznat izraz ideoloških i estetskih ambicija koje su stajale iza čitavog projekta izgradnje socijalističke Jugoslavije.

Međutim, ovaj grandiozan objekat doživeo je sudbinu zemlje po kojoj je dobio ime: posle kreditirane ekspanzije sedamdesetih, tokom osamdesetih on postaje nerentabilan, a tokom devedesetih gubi svoje hotelske goste i dve od svojih pet zvezdica, i postaje pre svega lokacija za lokalne svečanosti i slavlja. Tokom bombardovanja 1999. pogođen je i delimično oštećen, a posle 2000. je zatvoren a potom privatizovan i danas čeka da se obnovi pod nazivom „Kempinski-Jugoslavija“…

Bizumić polazi od istorijata samog hotela ali njega pre svega zanima zatečeno stanje objekta, ‘tišina koja nastupi posle tragedije’, prostor melanholije i sumnje. S druge strane njega zanimaju i mogućnosti stvaranja vizije o budućnosti ovog prostora i njegova realna sudbina u kriznim vremenima globalnog kapitalizma. U višeslojnosti Bizumićevog projekta Hotel Jugoslavija se istovremeno ispostavlja kao ruina i kao prostor moguće reafirmacije društvene svesti.

Umetnik se prvi put predstavlja publici u Beogradu i Srbiji, iako je rođen u Sremskoj Mitrovici. Njegovi projekti su u poslednjih deset godina izlagani na evropskim manifestacijama ali i po drugim kontinentima. Trenutno živi u Beču gde završava doktorske studije iz oblasti teorije umetnosti i studija kulture na Akademiji umetnosti. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.