Naslovna » BG svaštara » Nauka » Nedelja svesti o mozgu: Euro-Neuro

Nedelja svesti o mozgu: Euro-Neuro

U sredu, 14. marta od 19.00, u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) biće održan „Euro-Neuro“, neurobiološko tumačenje i prezentacija numera iz opusa Ramba Amadeusa. Koncert je besplatan uz pozivnicu.

U okviru manifestacije „Nedelja svesti o mozgu“, Društvo za neuronauke Srbije, Rambo Amadeus i DOB, organizuju „edutainment“ sa ciljem da popularizuju znanje iz oblasti neuronauka.

Koncert je zamišljen kao odabir numera koje su vezane za aktuelne teme iz oblasti neuronauka, praćene kratkim objašnjenjima od strane prezentatora – studenata i doktoranata Biološkog fakulteta i Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Učestvovaće: Rambo Amadeus & Broken Swing Sextet, Ana Parabucki, Uroš Živković, Mirko Đorđević, Nataša Lončarević, Ivana Bjelobaba (Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“), Dušica Briševac (Biološki fakultet).

Na repertoaru su (pesme i teme) „Hipišizik metafizik, neurofilozofija“, „Holesterol i rokenrol, moždani udar“, „Rasta mana, zavisnost“, „Šakom u glavu, agresivnost“, „Sega-mega, veštačka inteligencija i mozak“, „9 depresivaca, depresija“, „Euro-neuro, neuroze-anksioznost“ i druge.

Brain Awareness Week 2012, odnosno „Nedelja svesti o mozgu“ je globalna manifestacija koja se u Srbiji održava po sedmi put, od 12. do 18. marta, pod pokroviteljstvom evropske fondacije Dana i uz podršku evropske federacije društava za neuronauke FENS. Organizacija „Nedelja svesti o mozgu“ u Srbiji ove godine je poverena Studentskoj sekciji za neuronauke, Društva za neuro nauke Srbije, na čelu sa Dušanom Stevanićem. Želja organizatora je da se laičkoj populaciji predstavi napredak u dijagnozi, lečenju i prevenciji različitih neuroloških poremećaja kao i da se popularišu neuronauke uopšte. Pod sloganom „Focus Brain in Belgrade“ manifestacija predviđa seriju predavanja, izložbe, projekcije filmova, pozorišna predstava, interaktivni program. (danubeogradu.rs)