Naslovna » BG svaštara » Književnost » Predstavljanje knjige „Stariji i lepši Beograd“

Predstavljanje knjige „Stariji i lepši Beograd“

U okviru projekta „Priče o Beogradu“, u petak, 2. marta od 19.00, u Kuli Nebojša, Mileta Prodanović će predstaviti svoju knjigu eseja „Stariji i lepši Beograd“. Na promociji će o knjizi govoriti i Ivan Radosavljević.

U izdanju „Stubova kulture“ autor je sakupio i prokomentarisao tragove propasti Beograda, ali donekle i o njegovom duhu poslednje decenije XX veka: o urbanom sunovratu u senci rata, divljoj gradnji, kioscima, izbornim plakatima i milenijumskim bubama. Mileta Prodanović analizom pojava koje su promenile Beograd, od arhitekture i urbanizma, preko izgleda novčanica, do političke zloupotrebe ikona i tradicije, svojim esejima daje prikaz Beograda devedesetih u slici i reči.

JP „Beogradska tvrđava“ pokrenulo je projekat „Priče o Beogradu“ sa ciljem da promoviše kulturno nasleđe Beograda i podunavskih zemalja i unapredi saradnju u oblasti kulture i revitalizacije spomeničkog nasleđa savremenim umetničkim stvaralaštvom.

Projektom „Priče o Beogradu“ promovišu se književna dela domaćih autora kroz razgovore sa piscima i stručnjacima iz različitih oblasti kulture. Cilj je uspostavljanje novog sadržaja u revitalizovanom prostoru Kule Nebojša i promocija Beograda i reka na čijim obalama leži. Pravo mesto da se započnu ‘priče o Beogradu’ upravo je Beogradska tvrđava, mesto koje je tokom dva milenijuma duge prošlosti bilo istorijsko i urbano jezgro iz koga se razvio moderni Beograd. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.