Naslovna » Porodica » Deca » Program „Snalažljivi u prirodi“ u SC „Olimp“

Program „Snalažljivi u prirodi“ u SC „Olimp“

U SC „Olimp“ (Vjekoslava Kovača 11), 1. aprila od 10.00 počinje realizacija besplatnog programa „Snalažljivi u prirodi“. U pitanju je kombinacija orijentiringa, planinarenja, izviđačkih programa, sa elementima obuke timskog rada i prevazilaženja mogućih problema u grupi.

Namenjen je deci od pet do 11 i od 11 do 15 godina (po dva različita programa). Deca mogu doći sa roditeljima i samostalno. Roditelji mogu biti stalno uključeni i povremeno, u zavisnosti od njihovih obaveza. Informacije: 2412-353 i 2411-636.

Deca i roditelji će se kroz niz organizovanih radionica u „Olimpu“ i Zvezdarskoj šumi obučavati kako da se pripreme za organizovanje izleta u prirodi (pešačke ture, planinarenja, orijentiring…). Učiće tehnike prepoznavanje simbola u prirodi i na mapi, orijentacije pomoću mape, načine prepoznavanja značajnih tačaka, osnovnog planiranje rute i organizacije događaja. Proći će i obuku izgradnje zaklona u slučaju nevremena, podizanja šatora, planiranja i sprovođenja bezbednosnih mera, naučiće koju odeću i opremu da obavezno ponesu, kako da rade sa užetom i prepoznaju jestivo bilje u prirodi.

Uz navedeno, značajna pažnja biće posvećena osnovnim elementima pravilnog hodanja, skakanja, prelaženja preko prepreka, disanja i držanja tela. Na pet radionica izvodiće se situacione vežbe (loši vremenski uslovi – brz odabir zaklona, ukazivanje prve pomoći usled povrede, koje su mogući problemi u grupi i kako ih prevazići, odupiranje vršnjačkom pritisku na podsticanje na konzumiranje alkohola, duvana i psihoaktivnih supstanci, nedoličnog i nebezbednog ponašanja..).

Radionice će se za svaku grupu održavati nedeljom od 10.00, u periodu od početka aprila do kraja oktobra 2012. godine u trajanju od dva do četiri sata, u zavisnosti od zadataka koji se realizuju. Sve aktivnosti će počinjati u SC „Olimp“, pripremanjem organizma za predstojeće napore (lagano trčanje, vežbe oblikovanja, vežbe snage). U toku leta za decu polaznike će biti organizovana besplatna škola plivanja.

Program se sprovodi pod pokroviteljstvom GO Zvezdara, SC „Olimp“ i Gradskog sekretarijata za sport i omladinu, a realizovaće ga starešina Dejan Pantić (064/1595-828) i vodnici Odreda izviđača „Miodrag Milovanović Lune“. (danubeogradu.rs)