Naslovna » BG svaštara » Promocije » Promocija strip izdanja „Sami’s Escape Plan“

Promocija strip izdanja „Sami’s Escape Plan“

Silent Wall Army i Elektrika, 27. marta od 20.00, u KC „Rex“ (Jevrejska 16) predstaviće epske epizode iz života majmuna Samija, urbane legende Beograda, na izložbi printova iz izdanja „Sami’s Escape Plan“ i uz koncert benda Transeen.

Ovo je prvo strip izdanje „Elektrike“ iz Pančeva, posvećeno antropološkom fenomenu i urbanoj legendi Beograda, majmunu Samiju, koji je jednim bekstvom iz zoo vrta krajem osamdesetih uspeo da uzburka emocije hiljada Beograđana i animira do tada neviđenu podršku u vidu masovnih demonstracija…

Rame uz rame sa Beogradskim fantomom, Sami se smatra još jednim od katalizatora potisnutog socijalnog nezadovoljstva korumpiranim recidivima socijalističkog režima tokom osamdesetih. Strip je nastao na neformalnim strip okupljanjima, tzv. comics jam sessionima u organizaciji platforme comixiade.org i kroz saradnju autora iz Srbije, Hrvatske i Poljske.

Autori su Boris Stanić, Vladimir Palibrk, Dunja Janković, Agnieszka Piksa i Dzaizku. Na granici između dokumentarnog i fiktivnog, ovaj višeslojni narativ u sebi ujedinjuje različite stilove i pristupe. Izdanje se može nabaviti po ceni od 230 dinara u knjižarama Beopolis i Plato u centru Beograda.

Transeen je novi muzički projekat Dejana Čančarevića i Đurađa Šimića Balaševića, koji se oslanja na njihovo dosadašnje iskustvo u projektima Black Fruit i Weird Cop, ovaj put u svedenoj i monumentalnoj postavi koja sledi formulu: dve bas gitare+ritam mašina+vokali i tekstovi inspirisani John Spencer Blues Explosionom… (danubeogradu.rs)