Naslovna » BG servis » Rekonstrukcija centralne tribine na „Hipodromu Beograd“

Rekonstrukcija centralne tribine na „Hipodromu Beograd“

Trkalište kod Careve ćuprije privlači sve više sugrađana koji, naročito vikendom, uživaju u konjskim trkama, ali i drugim sadržajima. Uskoro će ih biti još više jer će se tokom ove godine raspisati javni poziv za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju centralne tribine na „Hipodomu Beograd“.

Direktor tog javnog preduzeća Boris Ivković, podsetio je da je glavna tribina izgorela 2000. godine, tako da je njena obnova od kapitalne važnosti za rad hipodroma. Budući da je većina drugih radova na hipodromu već završena, Beograd bi najavljenom rekonstrukcijom dobio potpuno obnovljen objekat, čime bi bio svrstan u red najboljih hipodroma od Atine do Beča.

– Iz glavnog projekta biće jasno kolika će sredstva biti potrebna za ovaj značajan poduhvat. Očekujemo da se tokom proleća realizuje tender, posle čijeg ćemo završetka, u saradnji sa gradom, nastaviti rad na realizaciji – istakao je Ivković. – Takođe, novom tribinom grad bi dobio još jedan kapitalni objekat za sportske, kulturne i društvene manifestacije, a trkalište kod Careve ćuprije sjajnu perspektivu za dalji razvoj. S druge strane, grad će jednom relativno malom investicijom dobiti potpuno rekonstruisan hipodrom za ponos.

Hipodrom nekada
Hipodrom nekada

– Posle formiranja javnog preduzeća, prva ideja je bila da se ovo vredno gradsko zemljište zaštiti od dalje devastacije i čak opasnosti da bude prevedeno u neke druge namene. Uspeli smo da zamenimo dotrajalu drvenu ogradu oko galopske staze, stari semafor digitalnim, uvedemo video-nadzor i krenemo u izgradnju spoljnih boksova za gostujuća grla, kao i da postavimo zaštitenu ogradu oko celog hipodroma. Posebno smo ponosni na pokretanje sopstvenog sistema za navodnjavanje, kojim se na godišnjem nivou uštedi i do 1,5 miliona evra. Sada smo u mogućnosti da iz dva bunara zalivamo više od 240 hektara staza i travnatih površina. Prestankom korišćenja pitke vode u tehničke svrhe rasteretili smo gradski vodovod za potrošnju veličine jednog beogradskog naselja – ukazao je Ivković.

Bogat takmičarski program, kao i besplatne škole jahanje za školsku decu tokom raspusta, vratili su naše sugrađane u velikom broju na Carevu ćupriju. Hipodrom je, osim što je centar razvoja konjarstva i konjičkog sporta kod nas, ponovo postao i gradsko elitno mesto za susrete, poslovne sastanke i kvalitetnu zabavu. (Beoinfo)

[box_dark]Hipodrom kod Careve ćuprije je najstariji sportski objekat u Beogradu. Pre nego što je svoju konačnu lokaciju pronašao na Čukarici, prvobitno trkališe je bilo na prostoru današnjeg Tašmajdanskog parka, a kasnije u delu oko današnje glavne železničke stanice. Ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića od 15. novembra 1920. godine, Dunavskom kolu jahača „Knez Mihailo“ besplatno je ustupljeno državno zemljište na 75 godina, kako se ukazalo „radi podmirenja zemaljske potrebe u stvaranju stalne staze za javne konjske utakmice“. Naredne godine održan je prvi galopski derbi i prva Trka grada Beograda, dok su 1930. godine održane prve kasačke trke revijalnog karaktera.[/box_dark]