Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Tereza Salgeiro u Dvorani Doma sindikata

Tereza Salgeiro u Dvorani Doma sindikata

Čuvena portugalska pevačica Tereza Salgeiro, nekadašnja pevačica grupe Madredeus, održaće koncerte 18. aprila u Dvorani Doma sindikata (Trg Nikole Pašića 5a) i 19. aprila u Sinagogi u Novom Sadu. Oba nastupa počinju u 20.00, u organizaciji koncertne agencije „My Way“.

Ulaznice za nastup u Beogradu iznose: 1.900, 2.200 i 2.500 dinara i mogu se nabaviti na blagajni Doma sindikata, kao i na Card Service prodajnim mestima: Beogradska arena, Ušće Shopping Center, Bilet centar. Karte za novosadski nastup Tereze Salgeiro, po cenama od 1.200 i 2.000 dinara, dostupne su na prodajnom mestu Muzičke omladine Novog Sada (Katolička porta 2), radnim danima od 8.00 do 14.00 i Card Service prodajnom mestu u TC Bazaar. Online prodaja za oba koncerta dostupna na sajtu www.tickets.rs.

Publiku u Beogradu očekuje tročasovno uživanje u portugalskoj muzici, jer u programu učestvuje i Maja Volk sa ansamblom Beogradski fadisti, koji je jedan od retkih na svetu, a izvodi neke od najpoznatijih fado kompozicija nastalih od 19. veka do danas.

Tereza Salgeiro je jedna od najtraženijih pevačica Portugala, koja je nastupajući samo sa grupom Madredeus održala više od hiljadu koncerata širom sveta. Osim specifične emocije koju prenosi svojim veličanstvenim glasom, Terezu je, sa grupom Madredeus, proslavio i slavni reditelj Vim Venders u filmu „Lisabonska priča“.

Od kako se 2006. godine sa albumom „Obrigado“ odlučila za solo karijeru, Tereza Salgeiro uspešno snima albume i nastupa po svetu pevajući najlepše pesme svog rodnog Portugala. Sarađivala je sa brojnim umetnicima među kojima su Hoze Kareras, Kaetano Veloso i mnogi drugi. Tokom 2011. Tereza se povukla sa muzičarima u manastir Arabida, gde je u okruženju planina postavila muzički studio u kome je kreirala 17 numera za novi album „O Mistério“. Muzika na novom albumu komponovana je za izvođenje uživo. Terezina grupa na sceni stvara raspon emocija prisutan u različitim pesmama, pozivajući publiku da učestvuje u energiji svakog koncerta.

Ansambl Beogradski fadisti, koji je inicirala i okupila Maja Volk, prvi je na ovim prostorima i jedan od retkih van portugalskog govornog područja, izvodi neke od najpoznatijih fado kompozicija nastalih od 19. veka do danas, pesme koje prati i zanimljiva priča o njima, Portugalu i šarmu te sve popularnije muzike. Po rečima Maje Volk, treba rušiti predrasude da Mocarta mogu da sviraju samo Austrijanci, Bizea Francuzi, De Falju Španci ili da samo Rus može da peva Borisa Godunova. „Muzički senzibilitet nije nacionalna osobina“, istakla je Maja Volk, koja je okupila osam istomišljenika i zaljubljenika u fado, sa kojima je u decembru 2009. imala prvi koncert u Beogradu. Kaže da je okupila sjajne ljude i velike muzičare, sa kojima može da komunicira pogledom na sceni. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.