Naslovna » Izlasci » Film » Tokyo Magnitude 8.0 u Domu omladine Beograda

Tokyo Magnitude 8.0 u Domu omladine Beograda

U nedelju, 25. marta od 17.00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda (Makedonska 22) biće organizovana projekcija animirane serije „Tokyo Magnitude 8.0“. Ulaz je besplatan.

Ovoga marta obeleženo je godinu dana od najrazornijeg zemljotresa u novijoj istoriji Japana. U želji da oda počast žrtvama i izrazi podršku japanskom narodu u oporavku od posledica ovog nemilog događaja, Društvo Sakurabana uz podršku DOB i ambasade Japana organizator je ovog događaja koji će trajati više od pet sati, jer će biti emitovano svih 11 epizoda.

„Tokyo Magnitude 8.0“ producirao je čuveni anime studio „Bones“, a premijeru je doživela leta 2009. godine. Okosnicu radnje predstavlja detaljno prikazan zemljotres od 8.0 stepeni Rihterove skale koji pogađa Tokio, što podrazumeva i scene nalik na američke blokbastere, sa spektakularnim rušenjem Tokijskog tornja. Međutim, posle takvog uvoda serija ne ide stopama Holivuda, već se umesto toga bavi sudbinama običnih ljudi u vanrednim okolnostima, prateći doživljaje brata i sestre koji pokušavaju da se vrate kući preko razrušenog grada. Kada se serija emitovala, zanimljivo je da su joj kritičari zamerali nedostatak cinizma i previše optimistično viđenje ljudske solidarnosti. Međutim, posle zemljotresa prošlog marta, ispostavilo se da „Tokyo Magnitude 8.0“ čak i zaostaje u pozitivnom prikazavanju hrabrog i solidarnog držanja stanovnika Japana, koje je u celom svetu izazvalo divljenje. (danubeogradu.rs)