Naslovna » BG servis » Trim-staza na Košutnjaku dobila solarno osvetljenje

Trim-staza na Košutnjaku dobila solarno osvetljenje

Pri kraju je postavljanje javnog osvetljenja na trim-stazi u Košutnjaku. Duž cele staze postavljeno je 59 stubova sa LRD izvorima svetla najnovije generacije. Stubovi se napajaju solarnim fotonaponskim panelima i vetrogeneratorima, a upravljanje je obezbeđeno integrisanim vremenskim tajmerima.

– Kao predstavnik grada Beograda, vrlo sam zadovoljan što smo ispunili obećanje dato građanima 15. avgusta na ovom istom mestu, u okviru „otvorenih vrata“, što je uređena i trim-staza i uveden sistem solarne rasvete. Kao inženjer elektrostruke, presrećan sam što smo pokazali da sve javne površine u gradu mogu biti osvetljene na ovaj način, bez opasnosti od strujnog udara, bilo kakvih kopanja ili drugih dodatnih radova. Posao je urađen uz pomoć Republičkog zavoda za sport, koji je dobru ideju pretvorio u stvarnost – rekao je Miroslav Čučković, član Gradskog veća.

Direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac rekao je da je Košutnjak kao park prirode i pluća grada osvetljavanjem staze na ekološki prihvatljiv način dobio novi kvalitet. On je podsetio da je trim-staza u Košutnjaku napravljena sada već daleke 1971. godine i da se tokom vremena potpuno izgubila i zamolio sugrađane za strpljenje u narednih sedam dana, jer je u toku podešavanje sistema svetiljki kojima će se upravljati sa jednog mesta, pa je moguće da se u toku noći neka od njih ugasi.

Solarne svetiljke radiće od 19.30 sati do jedan sat ujutro, potom se ponovo uključivati od 5.00 do 7.00, svakog dana u nedelji. Na svaki deseti stub postavljen je vetrogenerator koji će puniti strujom agregat i snabdevati električnom energijom ostale ćelije u slučaju nedovoljnog svetla. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.