Naslovna » Izlasci » Festivali » 16. Festival koreografskih minijatura od 10. do 13. maja

16. Festival koreografskih minijatura od 10. do 13. maja

Festival koreografskih minijatura, međunarodno takmičenje koreografa koje organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije, održaće se po šesnaesti put od 10. do 13. maja na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu i Bitef teatru.

Od oko 70 prijavljenih takmičara iz 26 zemalja, biće izabrani najbolji koji će u okviru takmičarskog programa premijerno predstaviti svoje koreografije u trajanju do deset minuta. Kao i svake godine, u revijalnom programu biće izvedene postavke domaćih i inostranih koreografa.

Petočlani međunarodni stručni žiri proglasiće tri najbolje koreografske minijature Festivala i dodeliti vredne nagrade (od 1.000 do 3.000 evra). Najuspešniji koreografi imaće priliku da osvoje i Nagradu kritike koju dodeljuje tročlani žiri kritike, plaketu „Aleksandar Izrailovski“ o kojoj će odlučivati stručni žiri za segment koreografske minijature, Nagradu publike, kao i Nagradu “Ohrabrenje“ koju dodeljuje Umetničko veće UBUS-a za najboljeg domaćeg koreografa na festivalu.

Festival koreografskih minijatura je beogradski brend koji je od prvog izdanja, zahvaljujući univerzalnom jeziku igre, postao deo međunarodne plesne zajednice. Festival omogućava rađanje novih koreografskih ostvarenja i teži da pruži podršku umetnicima koji žele da sebe i svoje igrače istraže i realizuju kroz estetizovani plesni pokret kao formu kreativnog izraza.

Festival okuplja mlade, ali i afirmisane koreografe i igrače, s ciljem da u duhu plesnog takmičenja razmenjuju iskustva i ideje, prezentujući tako svoja koreografska i izvođačka ostvarenja. Misija Festivala koreografskih minijatura jeste popularizacija plesne umetnosti, edukacija mladih i profesionalnih igrača i publike, informisanje o savremenim plesnim tendencijama i sticanje saznanja o novim plesnim tehnikama i trendovima.

Jedan od osnovnih ciljeva Festivala je davanje podrške mladim domaćim koreografima koji u Srbiji nemaju mogućnost da se profesionalno plesno obrazuju, a ni mnogo prilika da se predstave publici i samostalno otpočnu umetničku karijeru. Mnogi danas priznati i afirmisani koreografi, ne samo iz Srbije, imali su svoje prvo predstavljanje upravo na Festivalu koreografskih minijatura.

U 2012. godini, Udruženje baletskih umetnika Srbije obeležava pola veka postojanja i aktivnog angažmana na unapređenju svih aspekata umetničke igre kod nas. (danubeogradu.rs)

PROGRAM FESTIVALA

Četvrtak, 10. maj (20.00) Bitef teatar
Veče domaćih autora
Tri sestre – Ister teatar (SRB)

Petak, 11. maj (14.00) NP, Scena „Raša Plaović“
Selekcija

Subota, 12. maj (20.30) NP, Scena „Raša Plaović“
Takmičarsko veče

Nedelja, 13. maj (20.30) Narodno pozorište
Gosti festivala
Shake your booty (HR), koreografija Maša Kolar i Zoran Marković

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.