Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Akcija čišćenja Velikog ratnog ostrva

Akcija čišćenja Velikog ratnog ostrva

Akcija čišćenja Velikog ratnog ostrva održana je u organizaciji JKP „Zelenila Beograd“, Ekostar Paka i Beogradske eko asocijacije, uz učešće oko 100 studenata beogradskih fakulteta i volontera.

Akcija je organizovana kako bi se ostrvo očistilo od pet ambalaže koja je ostala posle povlačenja vodostaja Save i Dunava, a povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila.

U akciji čišćenja dela ostrva okrenutog ka ušću Save u Dunav, učestvovali su studenti Geografskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Fakulteta za primenjenu ekologiju (FUTURA) i Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Direktor Ekostar paka Vojislav Stanković kazao je novinarima da je u prošlogodišnjoj akciji čišćenja Velikog ratnog ostrva sakupljeno oko 2.000 velikih kesa sa pet ambalažom koja je poslata na recikliranje. On je istakao da je Veliko ratno ostrvo zbog svog položaja podložno taloženju otpada koji nanosi Dunav, sa uzvodnih priobalnih divljih deponija i vikend naselja, naročito posle visokog vodostaja. Ostrvo je potrebno čistiti od pet do šest puta godišnje u većim akcijama, kako bi se smanjila količina otpada.

Veliko ratno ostrvo nalazi se na ušću reke Save u Dunav, u trouglu koji omeđuju Beograd, Zemun i ostaci nekada velikih močvara i ritova na levoj obali Dunava. Ostrvo predstavlja poslednju oazu netaknute prirode, vodom razdvojenu od urbanog jezgra Beograda.

Razvijena vegetacija i postojanje većih vodenih površina omogućava da se tu hrani, gnezdi i razmnožava oko 170 vrsta ptica, mnoge od međunarodnog značaja, kao što su patka pupčanica, patka crnka, žuta pliska, mali gnjurac i žuta čaplja.

U zaštićenom prirodnom dobru Velikog ratnog ostrva utvrđene su tri zone zaštite: zona zaštite prirode (koja ima karakter specijalnog rezervata prirode i obuhvata zonu priobalja ostrva), zona rekreacije (koja obuhvata unutrašnje delove ostrva) i zona turizma (koja obuhvata plažu „Lido“). (Zelena Srbija)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.