Naslovna » BG servis » Beograd uskoro dobija prvu pijacu-trg

Beograd uskoro dobija prvu pijacu-trg

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i v. d. direktora JKP „Gradske pijace“, Predrag Veinović, obišli su pijacu „Zemun“, gde je u toku druga faza rekonstrukcije.

Do sada su uklonjeni svi objekti sa gornjeg dela pijace na Omladinskom trgu, a pijačne tezge su izmeštene na obližnji parking, kako bi zakupci neometano radili i tokom rekonstrukcije platoa. Antić je podsetio da je Skupština grada krajem prošle godine donela odluku o formiranju „Veletržnice Beograd“, čime se pravac razvoja pijaca deli u dva dela.

– „Veletržnica“ će okupiti proizvođače sa teritorije grada i Republike, što će obezbediti da stanovnici Beograda, ali i drugih gradova dobiju jeftinije i svežije namirnice. Sa druge strane, nastavljamo i razvoj gradskih pijaca jer su najbliže Beograđanima. One moraju biti moderne, ali i imati svoju dušu, poput Zemunske pijace, koja zaslužuje da ima pijacu-trg, poput pijaca u Italiji i drugde u svetu. Kao neko ko je rođen na Dorćolu, želim da tako izgleda i Bajlonijeva, pijaca „Đeram“ i sve druge gradske pijace – rekao je Antić, sugerišući direktoru „Gradskih pijaca“ da pokuša da iznađe rešenje da natkrivene pijace, poput one u Bloku 44 i Mirijevu imaju bolju ventilaciju i cirkulaciju vazduha, jer postoje osnovane žalbe zakupaca i građana tokom toplih meseci.

Predrag Veinović je rekao da će građani Zemuna dobiti gradski trg popločan granitnim pločama, sa fontanom, pratećim mobilijarom, novom rasvetom i drvoredom.

– Gradski trg će istovremeno imati i funkciju prve mobilne pijace u gradu sa obnovljenom kanalizacionom, hidrantskom i elektroinfrastrukturom, u ukupnoj površini od oko 3.500 kvadratnih metara, sa sklopivim i lako pokretnim tezgama – rekao je Veinović.

Posle završetka radova na gornjem delu pijace po konceptu pijace-trga, planirano je sređivanje donjeg dela pijace i njeno natkrivljavanje. Donji deo pijace biće uređen u ambijentalnom stilu starog jezgra Zemuna.

U okviru prve faze radova, do sada su na mestu starih lokala na delu Magistratskog trga postavljena 44 nova montažna objekta u nizu, sa natkrivenom pasarelom. U novim lokalima su zakupci sa gornjeg i donjeg dela pijace. (Beoinfo)