Naslovna » BG svaštara » Dan sećanja na razaranje Narodne biblioteke Srbije

Dan sećanja na razaranje Narodne biblioteke Srbije

Narodna biblioteka Srbije obeležiće 6. aprila bogatim i raznovrsnim programom Dan sećanja na razaranje srpske nacionalne biblioteke do koga je došlo na taj dan 1941. godine.

U okviru lokaliteta na Kosančićevom vencu, na kome se do početka Drugog svetskog rata nalazilo zdanje Narodne biblioteke Srbije, od 11.00 biće održana centralna manifestacija tokom koje će biti predstavljena akcija pod nazivom „Povratak knjige na Kosančićev venac“.

Ceremoniju će, u prisustvu velikog broja zvanica, članova diplomatskog kora, predstavnika Grada Beograda i beogradskih opština, brojnih institucija kulture, prosvete i nauke, kao i građana, predvoditi ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Posle pozdravnog obraćanja vršioca dužnosti upravnika NBS Dejana Ristića i besede književnika Aleksandra Gatalice svi okupljeni biće pozvani da po jednu knjigu, koju su poneli sa sobom, postave u okviru lokaliteta nekadašnje Narodne biblioteke Srbije. Sve knjige, koje će biti prikupljene na taj način, namenjene su biblioteci u Kuršumliji.

U umetničkom delu programa učestvuju solisti Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ Petar Stevanović, Andrija Gavrilović, Milica Budimirov, Nikolas Stivens i Miloš Budimirov.

Od 12.30, u zdanju NBS na Svetosavskom platou, biće predstavljen prvi tom kapitalnog izdanja „Srpska bibliografija periodike 1768-2005“. Istog dana, u 13.00, u amfiteatru nacionalne biblioteke biće održano predavanje dr Irene Špadijer o rukopisu „Zbornik srpskih žitija“. U pitanju je veoma vredan rukopis monaha Marka, nastao u 14. veku, koji istovremeno predstavlja jedinu knjigu koja nije stradala 6. aprila 1941. godine.

U želji da javnosti pruži priliku da vidi ovaj izuzetan spomenik srpske srednjovekovne kulture koji se čuva u trezoru nacionalne biblioteke, uprava NBS opredelila se da navedeno delo bude izloženo od 12.00 do 20.00 u specijalnoj komori koja će biti postavljena u holu Centralne čitaonice.

Program obeležavanja Dana sećanja na razaranje NBS biće nastavljen u 14.00 u amfiteatru nacionalne biblioteke kada će biti predstavljena monografija „Svakodnevni život pod okupacijom 1941-1944“, koju su priredili istoričari Dušan Nikodijević (NBS) i Nataša Milićević (Institut za noviju istoriju Srbije). Na samom početku promocije knjige biće održana svečanost potpisivanja Protokola o saradnji NBS i Matice srpske u Crnoj Gori.

Program će biti završen koncertom Srpsko-jevrejskog pevačkog društva (20.00). (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.