Naslovna » Izlasci » Film » DKSG: Jugoslovenski crni talas

DKSG: Jugoslovenski crni talas

Od 17. do 29. aprila u Domu kulture „Studentski grad“ (Bulevar Zorana Đinđića 179) biće organizovan ciklus filmova „Jugoslovenski crni talas“.

Podnaslov ovog ciklusa je „Polemički film od 1963. do 1972. u SFRJ“, a priredio ga je teoretičar filma Greg De Cuir koji će održati i uvodnu reč. Ciklus je inspirisan istoimenom knjigom De Cuira koju je prošle godine objavio Filmski centar Srbije.

Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Utorak, 17. april (20.00); velika sala
Kad budem mrtav i beo, 1967.
r: Živojin Pavlović
ul: Dragan Nikolić, Neda Spasojević

U naporima da nađe stalni posao Džimi prolazi kroz improvizovane karijere lopova i pevača, usput se neprestano seleći od žene do žene iz kuće u kuću. On je marginalac, stalno u međuprostorima, uvek u pokretu, jednom nogom na ulici a drugom u grobu. On je mrtav čovek koji hoda, samo to još ne zna…

Sreda, 18. april (20.00); velika sala
Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT, 1967.
r: Dušan Makavejev
ul: Eva Ras, Slobodan Aligrudić

Ljubav između Izabele i Ahmeda okosnica je ovog filma. Izabela, jugoslovenska Mađarica, radi kao poštanska službenica i živi sama u Beogradu. Ahmed je Jugosloven, musliman i verni član Komunističke partije, koji radi kao sanitarni inspektor specijalizovan za istrebljenje pacova…

Petak, 27. april (20.00); mala sala
Skupljači perja, 1967.
r: Aleksandar Petrović
ul: Bekim Fehmiu, Bata Živojinović, Olivera Vučo

Beli Bora je Rom koji živi u Somboru i bavi se kupoprodajom guščijeg perja, a sa svojim prijateljem Đerđom i trgovinom kradenih antikviteta. Bora živi u međuprostoru lokalnog i kriminalnog – njegovo okruženje nije prijateljsko niti prašta, kao što je i šire društvo u kome živi – svakodnevica Roma viđena očima Saše Petrovića.

Subota, 28. april (20.00); mala sala
Nemirni, 1967.
r: Vojislav Kokan Rakonjac
ul: Marko Todorović, Špela Rozin, Milena Dravić, Mića Orlović

Nemirni je film o potrazi policije za devojkom osumnjičenom za niz tragičnih saobraćajnih udesa posle kojih je pobegla. Međutim, pravi dramski konflikt u ovom filmu je između generacije mladih šezdesetih i njihovih roditelja, predstavnika patrijarhalnog društva.

Nedelja, 29. april (20.00); mala sala
Delije, 1968.
r: Mića Popović
ul: Bata Stojković, Jovan Janićijević

Odnos i sudbina dva brata koji su bili partizani, a sad se bore da se uklope u posleratno društvo…