Naslovna » Izlasci » Film » Dokumentarni film „Beogradska jezera“

Dokumentarni film „Beogradska jezera“

Premijera dokumentarnog filma reditelja i scenariste Boška Savkovića „Beogradska jezera“ biće organizovana u Pozorištu na Terazijama, 23. aprila od 17.00.

U sklopu obeležavanja 22. aprila, dana planete Zemlje, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda i NVO Nekompromitovani intelektualci beogradski, predstaviće projekat i film o beogradskim jezerima.

Teritorija Beograda je bogata nadzemnim i podzemnim vodama. Pored tri reke, 180 potoka, postoji i desetak jezera koja će biti predstavljena u ovom filmu. To su – Savsko jezero, Taložnik, Ada Safari, Rakina bara, Duboki potok, Nova i stara Očaga, Markovačko jezero, Rabrovačko jezero, Trešnja, Bela reka, Pariguz i mala Topčiderska jezera.

I u podavalskom naselju Zuce postoji maleno jezero. Međutim, nalazi se u krugu kasarne Vojske Srbije i gotovo mu je nemoguće prići bez posebnih dozvola. Ne treba očekivati da će sva beogradska jezera postati urbanizovana kao Savsko jezero. Ipak, svako od beogradskih jezera zaslužuje više brige i pažnje. Negde su potrebni putokazi, negde sređen prilaz obali ili plaža nasuta šljunkom… Negde nedostaju kante za đube, osvetljenje, restoran ili prodavnica, bolje organizovana ribočuvarska služba…

Sve ekonomske studije u svetu rađene poslednjih tridesetak godina tvrde da će voda biti najznačajniji resurs budućnosti. Mnogo važniji nego što je nafta danas. Posmatrajući budućnost na osnovu informacija koje ovde možete naći, sa pravom možemo reći da je Beograd imućan grad. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.