Naslovna » Izlasci » Izložbe » Đorđije Crnčević: Apoteoza skulpture

Đorđije Crnčević: Apoteoza skulpture

Od 26. aprila (20.00) do 8. maja u Galeriji ’73, u Požeškoj 83a, biće otvorena izložba „Apoteoza skulpture“ Đorđija Crnčevića.

Autor teksta o izložbi Bojana Burić, napisala je:
– Već više od četiri decenije, Đorđije Crnčević predstavllja jednu od najmarkantnijih stvaralačkih ličnosti na našoj likovnoj sceni. Formiran ranih šezdesetih godina, u duhu nove figuracije, kroz skulpturu, sliku i crtež znalački je umeo da iskaže svoje shvatanje sveta i trenutka aktuelne umetničke prakse. Nikad pomodan ali uvek u duhu vremena,stvara i realizuje svoje zamisli u različitim materijalima i formama. Njegovo prevashodno skulptorsko mišljenje, prisutno je u svakom vidu i meri njegovog umetničkog govora.

Crnčevićeva skulptura je uvek monumentalna, bez obzira na veličinu i prostor koji zauzima. Poslednjih godina bavi se pakovanjem svojih skulptura u staklene tubuse ili metalne konstrukcije pravougaonih formi. Iz ravni ovih kubusa ekscesno se pomaljaju i fragmenti skulptura, figurina, portreta, što stvara različita reljefna stanja, Kompresijom vremena, pakovanjem skulptura od različitog materijala, nastalih u različitim vremenskim periodima u određene gvozdene strukture, koje opet, postaju moduli beskonačnog, trijumfalnog stuba skulpture, Đorđije Crnčević stvara njenu apoteozu…

Radno vreme Galerije ’73 je od 10.00 do 20.00, subotom do 15.00. Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.