Naslovna » Izlasci » Film » Dvorana KCB – novi digitalni bioskop u Beogradu

Dvorana KCB – novi digitalni bioskop u Beogradu

Bioskop Dvorane Kulturnog centra Beograda počinje da radi kao digitalni bioskop. U četvrtak, 3. maja u 12.00, novi (stari, ali digitalni) bioskop u Kolarčevoj 6 otvoriće ministar kulture Predrag Marković, gradonačelnik Dragan Đilas i predsednica Opštine Stari grad Mirjana Božidarević.

Najstariji bioskop u gradu radi već punih 49 godina sa isto toliko starim 35mm projektorima, tada „domaće“ marke „Iskra“. Svojom programskom orijentacijom ka visokovalitetnim i umetničkim filmovima, a u poslednjih desetak godina i s posebnim naglaskom na evropskim kinematografijama, DKC je mesto na kome su se generacije upoznavale s filmskom umetnošću i ostvarenjima različitih autora, porekla, žanrova i dužina.

Ova „stara dama“ je, ipak, uvek stremila budućim vremenima, pa je tako postala i prvi beogradski bioskop koji je 2005. primljen u evropsku mrežu bioskopa okrenutih prikazivanju umetničkih i evropskih filmova – Eurimages – Europa Cinemas, a ujedno je i prvi bioskop u gradu koji je digitalizovan zahvaljujući podršci Programa digitalizacije evropskih bioskopa Eurimaža.

Do 4. maja prikazivaće se od 18.00 i 20.30 film Džona Mejdena „The Best Exotic Marigold Hotel“, a od 4. do 9. maja biće aktuelan BELDOCS festival (17.00, 19.00 i 21.00). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.