Naslovna » BG servis » Eko-kese za 550.000 domaćinstava u Beogradu

Eko-kese za 550.000 domaćinstava u Beogradu

Pomoćnik gradonačelnika grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je intenziviranje podele eko-kesa za odlaganje sekundarnog otpada u okviru projekta „Eko-kesa za čistiji grad“.

On je u parku u Neznanog junaka na Savskom vencu podsetio da je iz te opštine pokrenuta inicijativa 2010. godine.

– Pošto je odziv građana bio fantastičan, akcija je prvo proširena na šest, a sada će podela kesa biti sporovedena u deset gradskih opština – istakao je Šapić, najavivši da je cilj akcije da bude sprovedena u svih 17 opština.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ Aleksandar Stamenković najavio da će u narednih nekoliko dana 550.000 domaćinstava dobiti poštom po dve kese za smeće, sa uputstvom za upotrebu.

– Svi koji žele da se bave primarnom separacijom mogu da se, radi identifikacije, sa uplatnicom „Infostana“ prijave u najbližoj pošti. Oni će mesečno na kućnu adresu dobijati po četiri kese za papir, plastiku i metal, i na taj način steći popust od 20 odsto na odnošenje otpada – precizirao je Stamenković.

On je ukazao da se ovim odgovornim ponašanjem čuva deponija u Vinči, kao i životna sredina našeg grada, izrazivši nadu da će veliki broj građana prestonice prihvatiti ovu akciju.

Iz JKP „Gradska čistoća“ napominju da je jedna kesa dovoljna za sedam dana, a kada se napuni, dovoljno je izneti na trotoar ispred kuće ili zgrade u terminu od 20.00 do 22.00, danima koji su posebno utvrđeni za svaku opštinu: Novi Beograd – ponedeljak, Zemun – utorak, Čukarica – sreda, Savski venac i Rakovica – četvrtak, Vračar i Zvezdara – petak, Stari grad i Palilula – subota, Voždovac – nedelja.

Sve dodatne informacije o projektu eko-kesa mogu se dobiti pozivom na broj telefona 3314-000. (Beoinfo)