Naslovna » Izlasci » Festivali » Ekološki festival Supernatural 2012

Ekološki festival Supernatural 2012

Festival koji slavi međunarodni Dan planete Zemlje biće održan 22. aprila na Adi Huji. Pokret „Supernatural“ u saradnji sa Gradskom čistoćom je očistio špic poluostrva od šuta na kom će biti održan festival.

Za sve posetioce koji dođu na festival do 14.00 ili biciklom – ulaz je besplatan. Ostali plaćaju 500 dinara kartu i mogu da je kupe samo na dan održavanja festivala na ulazu. Prostor na kom se održava festival, nekada je bio pokriven drvećem ali je danas, pošto je tu formirana deponija šuta, ogoljen i nema hladovine. Zato obavezno treba poneti naočare za sunce, kape i kačkete, kremu sa zaštitnim faktorom, a po želji i prostirke za sedenje. Za roditelje je važno da znaju da zbog strukture terena, nije moguće gurati dečja kolica do samog prostora festivala.

Festival počinje dečjim programom, nastupom hora Čarolija od 13.00, a u 14.20 nastupiće slovenački muzičar Miha Guštin Gušti. Posle njega, oko 15.40 počinje svirka benda Zemlja gruva, a u 17.00 Sharkes Snakes and Planes. Poznati džez muzičar Duško Gojković i Belgrade Summit Octet, kao glavne zvezde „Supernatural“ festivala nastupiće od 18.20.

Na festival se može doći biciklom (biće obezbeđen parking za bicikle, ali vlasnici moraju da ih zaključaju), peške, gradskim prevozom-autobuske linije 202, 32, 35, 35 L, kao i automobilom (ograničen je broj parking mesta). Dozvoljen je ulaz sa pitomim kućnim ljubimcima (ali obezbeđenje zadržava pravo zabrane ulaska agresivnim životinjama). Zabranjen je unos pića i hrane (osim za bebe).

Programi
„Zelena učionica“ u saradniji sa kompanijom Coca Cola, mesto je gde posetioci mogu da čuju zanimljiva predavanja domaćih i stranih eksperta iz oblasti zaštite voda, biodiverziteta, ronjenja, menadžmenta otpada… Predavači u zelenoj učionici su: Bratislav Marković Mungos – ronilački klub Amfora, Dragan Simić – Liga ornitologa Srbije, Aleksandar Ložajić – Dekonta i tema ekoremedijacija, Vlatko Jovićević – Palićko jezero, Michele Rumirez – Slow Food i drugi.

„Srećan parkić“ predstavlja malo porodično igralište, mesto gde se deca mogu igrati na klackalicama i u pesku. Jedan od najvažnijih segmenata Supernatural festivala čine organizacije iz domena zaštite životne sredine. U okviru programa „Green Community“ predstaviće se IDO – inicijativa za društvenu odgovornost, LOA – Liga ornitologa Srbije, Futura – fakultet za primenjenu ekologiju, WWF – svetski fond za prirodu, Recan – fond za reciklažu limenki, Centrala – centar za obnovljive izvore energije, Biciklistička udruženja – promocija bicikla kao prevoznog sredstva, Beogradski festival cveća, Daj Daj i Hug Bug, ekološke pelene i marame za bebe.

Prvi put Supenatural organizuje i javni čas hortikulture u saradnji sa Beogradskim festivalom cveća, rasadnikom Gras. Posetioci će moći da se upoznaju sa principima hortikulture, da nauče nesto novo o biljkama, kao i da steknu praktična znanja iz ove delatnosti. U stakleniku bice odrzno predavanje Ranka Lasice, o Permakulturi.

Zelena pijaca biće organizovana u saradnji sa Snežanom Jandrlić Sneškom i zadrugom dobrih domaćina, kao i proizvođačima autentičnih srpskih proizvoda – Futoški Kupus, Homoljski med, Leskovački ajvar i rakija iz rakije. Zelenu pijacu podržavaju i svetski pokret Slow Food kao i Gradske pijace.

Supernatural park 2012
Posle Supernatural festivala, od 1. maja do 1. oktobra, pokret Supernatural ostaje na rečnom poluostrvu Ada Huja, gde sa radom počinje Supernatural Ekološki kamp – centar obrazovanja, zaštite životne sredine i kulture. U cilju da nastavi da rešava narušen ekosistem Ade Huje, Supernatural kamp će biti mesto gde će se održavati brojna predavanja na temu zaštite životne sredine, promocija zdrave hrane i organizovati različiti ekološki programi. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.