Naslovna » Izlasci » Izložbe » Eksponati iz Narodnog muzeja u Starom dvoru

Eksponati iz Narodnog muzeja u Starom dvoru

Izložba slika iz Narodnog muzeja biće svečano otvorena 24. aprila u holu Starog dvora (Dragoslava Jovanovića 2), kada će ovo istorijsko zdanje otvoriti vrata za ljubitelje umetnosti.

Posetioci će do kraja godine imati priliku da vide četiri grupne postavke autora koji su na neki način uticali na umetnost glavnog grada ili je, pak, grad uticao na njihovo stvaralaštvo, istakli su predstavnici grada Beograda i Narodnog muzeja tokom sastanka organizovanog radi finalizacije ovog značajnog projekta.

– Ovo je simboličan način da se prikaže jedan mali deo blaga Narodnog muzeja, koji nekoliko godina ne radi u punom kapacitetu. Želja nam je da, pored prezentovanja muzejskog nacionalnog blaga za građane i goste prestonice, otvorimo vrata Skupštine grada Beograda (Stari dvor), kao značajne istorijsko-arhitektonske celine – ukazala je članica Gradskog veća Vesna Marjanović.

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvetićanin istakla je da će tokom ovog projekta biti predstavljena različita istorijska vremena i umetnički pokreti.

– Za prvu izložbu odlučili smo se da predstavimo tri ženska potreta, koji predstavljaju autoportrete ili osobe koje su bile portretisane. Reč je o autoportretu Nadežde Petrović i Ljubice Sokić i portetu mlade Dubravke Bjelić, čiji je autor njen deda, istaknuti umetnik Jovan Bjelić.

U nastavku projekta, kako je najavila, biće predstavljen deo arhitektonskog blaga Singidunuma (antičkog Beograda), za koje će publika putem sajta Narodnog muzeja imati priliku da bira šta od bogate ponude želi da vidi. Projekat će, po njenim rečima, biti zatvoren skulpturalnim portretima muškaraca koji su obeležili pojedine epohe srpske prestonice, a koji odavno nisu bili izlagani.

Izložbe će biti otvorene svakog vikenda do kraja godine, od 10.00 do 17.00, i moći će besplatno da se pogledaju, najavili su organizatori. (Beoinfo)