Naslovna » Izlasci » Festivali » IQ Music 2012: Misli svojom glavom

IQ Music 2012: Misli svojom glavom

Novi muzički festival, koji pokreću Arena Beograd i Beogradska Kulturna Mreža, uz podršku Jelen Live, predstaviće 9. juna izvođače, kako iz regiona, tako i sa međunarodne muzičke scene. Učestvovaće Marilyn Manson, Mizar, Block Out, Laibach, Dirty Vegas Sound System, kao i pobednici konkursa. Karte su u prodaji, po cenama od 2.890 i 2.990 dinara.

Svim ovim umetnicima je zajedničko to što su svojim dosadašnjim radom uspeli da ostvare veoma specifične umetničke izraze, kao i da tokom dužeg vremenskog perioda, privlače pažnju publike i medija kvalitetom i autentičnošću svoje muzike. Ovaj festival, koji će se održati pod sloganom „Misli svojom glavom“, neće se vezivati isključivo za žanr muzike, već pre svega za misao i ideju koju muzika ovih izvođača predstavlja. Publika će u Beogradskoj areni moći da čuje i vidi nastupe više izvođača, u ukupnom trajanju od 10 časova, uz razne prateće sadržaje.

IQ Music će pružiti priliku i mladim, neafirmisanim izvođačima da nastupe na bini u Beogradskoj areni. Naime, bendovi će moći putem konkursa na društvenoj mreži Facebook, na stranici festivala, da učestvuju u takmičenju za ovaj prestižan nastup. Konkurs, koji počinje 20. aprila, neće biti ograničen na Srbiju, tako da se očekuje i učešće mladih bendova iz regiona.

Glavna zvezda festivala je multitalentovani američki umetnik Marilyn Manson, koji je kombinacijom provokacije i inteligentnih društveno-angažovanih pesama postao savremena ikona alternativne rok muzike i pop kulture. Marilyn Manson nikada pre nije nastupao u Srbiji, a na koncertu u Beogradu promovisaće novi album „Born Villain“, sa kojeg je i nedavno objavljeni singl „No Reflection“.

Pored njega, nastupiće i kultni slovenački bend Laibach, koji je svoj kvalitet dokazao i uspehom na evropskoj sceni. Sjajna kombinacija avangardnog, eksperimentalnog i neo-klasike sa najvećim pop hitovima različitih perioda, praćena originalnim koncertnim nastupima u audio i vizuelnom smislu, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Upravo ovog meseca (april 2012.) kreću na novu turneju na kojoj promovišu sountrack filma „Iron Sky“, a očekuje se i izlazak duplog CD-a „Laibach Revisited“.

Među izvođačima je i britanski house trio Dirty Vegas, najpoznatiji po hitu „Days Go By“. Ova pesma im je 2003. donela Grammy (Best Dance Recording). Trio je poznat i po remiksima pesama drugih autora, kao što su Underworld, Groove Armada i Ladytron. Trenutno je aktuelan album „Electric Love“, sa kojeg izbacili dva spota, „Electric Feel“ i „Changes“ u kojima se pojavljuje glumica Jena Malone.

Pioniri darkvejva u regionu, makedonski Mizar, takođe će nastupiti na festivalu. Iako se Mizar svrstava u rok muziku, kroz njihov zvuk se provlače prizvuci balkanskog etna (obradili su staru makedonsku pesmu „Zajdi, Zajdi“) i vizantijskih tradicija u dosta mračnoj atmosferi kojoj posebno doprinosi glavni vokal, Goran Tanevski, čije je pevanje zasnovano na crkvenoslovenskom pojanju. Na poslednjem albumu, umesto pevača, pesme Mizara izvodi muški hor Harmosini, koji peva vizantijsku duhovnu muziku.

Program festivala upotpuniće i kultna beogradska grupa Block Out , čiji se osoben i upečatljiv zvuk potpuno uklapa u koncept festivala. (danubeogradu.rs)

SATNICA NASTUPA
18.00 – 19.00 – Pobednici konkursa
19.00 – 20.00 – Mizar
20.00 – 21.00 – Block Out
21.15 – 22.30 – Laibach
23.00 – 00.30 – Marilyn Manson
1.00 – 3.30 – Dirty Vegas Sound System

»»» POZNATI O MANSONU «««